Działy i poddziały

Awatar użytkownika
GEDiNAZGUL
MODERATOR
8
Podziękował: 375 razy
Otrzymał podziękowania: 374 razy

Działy i poddziały

Post autor: GEDiNAZGUL »

hej!
Proponuję utworzenie na wzór tego tematu innych podporządkowanych konkretnemu bohaterowi (
z tych popularnych
) i w nich umieszczanie konkretnych wstawek serii.
Temat utworzony na próbę przez BuregoWilka, ja zajmę się ewentualnym przeniesieniem istniejących postów.
Głównym zamierzeniem jest usystematyzowanie tematów tak, aby za jakiś czas dało się łatwiej odnaleźć interesującą serię, a patrząc na ilość wydawanych komiksów przez topowe wydawnictwa w USA i aktywność na forum to nie za tak długo będziemy mieli mały galimatias.

Kod: Zaznacz cały

Co o tym myślicie, forumowicze?
Awatar użytkownika
tymek
Gaduła
8
Podziękował: 78 razy
Otrzymał podziękowania: 135 razy
Kontakt:

Re: Informacja

Post autor: tymek »

Mnie się taki pomysł nie podoba.
Jest na forum opcja "szukaj" i można wszystko łatwo znaleźć.
Awatar użytkownika
master_bruce
Bywalec
8
Podziękował: 4 razy
Otrzymał podziękowania: 3 razy

Post autor: master_bruce »

Według mnie należy ustalić jakiś twardy regulamin robienia wstawek, którego bezwzględnie należy przestrzegać. Powołać kilku (nie za dużo) moderatorów (szeryfów), którzy mają pilnować porządku w poszczególnych działach.

Coś w rodzaju komics-live, gdzie w pierwszym poście są linki, poniżej ludzie dorzucają swoje rzeczy jako mirrory, a mod co jakiś czas porządkuje, usuwa niedziałające linki z pierwszego postu i przekleja działające mirrory do 1 postu.
Awatar użytkownika
GEDiNAZGUL
MODERATOR
8
Podziękował: 375 razy
Otrzymał podziękowania: 374 razy

Post autor: GEDiNAZGUL »

oki doki, dlatego warto coś przedyskutować.
master_bruce pisze:Według mnie należy ustalić jakiś twardy regulamin robienia wstawek, którego bezwzględnie należy przestrzegać. Powołać kilku (nie za dużo) moderatorów (szeryfów), którzy mają pilnować porządku w poszczególnych działach.
Ja podjąłem się ciut pomóc w początkowym okresie, niedługo, pewnie przed kolejnym wyjazdem odstąpię miejsca.
Awatar użytkownika
BuryWilk
ADMINISTRATOR
8
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowania: 116 razy
Kontakt:

Post autor: BuryWilk »

Stworzenie dodatkowy6ch poddziałów to nie problem. Można zrobić tak, by np. dla Marvela było dodatkowo Spider-man, Iron man, dla DC Superman, Batman i w miarę pojawiania się większej liczby komiksów danych typów kolejne działy, po czym przenosić tam dane tematy. To rzeczywiście może pomóc uporządkować dane komiksy i ich znajdowanie będzie szybsze. Oczywiście będą też komiksy dostępne od razu w działach głównych. Wydaje mi się, że pomysł Gedinazgula jest bardzo przydatny.
Co do regulaminu wstawek, to racja. Powinno być określone:
- przede wszystkim, że linki podstawowe są na serwerach darmowych umożliwiających ściąganie bez kont premium- mediafire, 4 shared, mega i inne
- linki dodatkowe mogą być na innych serwerach (np. chomikuj), ale warunek, że przed nimi muszą być linki podstawowe z darmowych serwerów
- porządkowanie niedziałających linków, by zwłaszcza w pierwszym poście były działające- pełna zgoda.
- w tej chwili moderatorem jest Gedinazgul i niech nim będzie jak najdłużej :D Jako administrator mam te same uprawnienia, więc też postaram się czuwać nad porządkiem na forum. Oczywiście jak są chętni do pracy moderatora i są gotowi za to wziąć odpowiedzialność, to nie ma sprawy, każda para rąk do pomocy się przyda, ale naprawdę proszę o odpowiedzialne podejście i nie słomiany zapał.
Awatar użytkownika
master_bruce
Bywalec
8

A co do zbiorczych tematów o jednej postaci, to mogłaby być fajna sprawa pod warunkiem, że takie tematy prowadziłby jakiś moderator i zakładane i prowadzone byłyby w oparciu o wrzuty kompletnych serii, miniserii, oneshotów.

W sprawie regulaminu, to byłby za tym, że okładki powinny być wrzucane na zewnętrzny hosting obrazkowy (polecam https://www.flickr.com/), bo okładki jako załączniki do wiadomości lądują na serwerze, na którym stoi forum, i jak się zapcha, to będzie lipa.
Awatar użytkownika
BuryWilk
ADMINISTRATOR
8
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowania: 116 razy
Kontakt:

Post autor: BuryWilk »

A co do zbiorczych tematów o jednej postaci, to mogłaby być fajna sprawa pod warunkiem, że takie tematy prowadziłby jakiś moderator i zakładane i prowadzone byłyby w oparciu o wrzuty kompletnych serii, miniserii, oneshotów.
Tego, co kto wrzuca i jak nie mogę zagwarantować, ale nad czuwaniem i moderacją takich tematów to się da zrobić. Jakbyś chciał możesz być moderatorem komiksów oryginalnych, jeśli byłbyś chętny i gotowy temu podołać :) Oszczędziłoby to nieco pracy mnie i Gedinazgulowi. :)
Nie przejmowałbym się na razie tak okładkami. Mamy 2 GB miejsca na serwerze, samo forum wykorzystuje poniżej 100 MB, a wszystkie obecne załączniki zajmują... 3,5 MB :) Co oznacza, że jeszcze mamy spokojnie ponad 1,8 GB do dyspozycji. Dla obrazków, jeśli to nie są jakieś duże fotograficzne rozdzielczości i wielkość (na co z resztą obecne ustawienia forum nie pozwalają), to naprawdę ogrom miejsca.Nawet licząc, że kopie zapasowe (które zamierzam co dwa, trzy miesiące tworzyć- pierwsza już jest :D ) zajmują 60-100 MB, to i tak miejsca jeszcze wystarczy. Oczywiście z biegiem czasu ilość załączników może wzrosnąć, ale wtedy można te starsze pokasować, lub nawet na rok 2017 zwiększyć ilość miejsca z 2 GB na hosting do 5. Nie wierzę, by obrazkami i kopiami tak szybko to się zapełniło. Co innego, gdyby tu wstawiać komiksy oczywiście, ale na forum podajemy tylko linki do nich do zewnętrznych serwerów.
Zaletą obrazków okładek na samym forum jest, że nic ich nie zamieni i długo mogą tu być. Na zewnętrznych serwerach do grafiki zawsze mnie irytowało, że po paru miesiącach często danego obrazka nie ma, a czasem jest coś innego. Przy porządkowaniu starego forum to była jedna z rzeczy, która mnie kuła w oczy, poza niedziałającymi linkami (ech, jak przypomnę sobie ile wysiłku włożyłem w uporządkowanie kilku działów na starym forum... Ale przynajmniej przez jakiś czas było bardziej przejrzyście i cieszyło mnie, że to zrobiłem- tylko nie przewidziałem, że forum padnie, a Grzysztof zniknie. Tak w nawiasie pytanie z ciekawości- nie przypuszczam, by ktoś wiedział, co jednak się z nim stało? Mam nadzieję, że żyje, tylko gdzieś wyjechał).
Oczywiście istnieje wolność wyboru, więc jak ktoś zechce wstawiać okładki na zewnętrzny serwer, a nie na samo forum, to na pewno nie będę tej osoby zmuszać do zmiany :D
Aha, tak poza okładkami z grafik mogą być też rysunki, czy humoreski- tu też kwestia wyboru w zależności od tego, co komu pasuje, choć tu istotnie może lepszy byłby zewnętrzny serwer. Zobaczymy, na razie początek roku startujemy z więcej niż solidnym zapasem miejsca :)
Awatar użytkownika
master_bruce
Bywalec
8

wysłałem Ci PW
ODPOWIEDZ