A co do zbiorczych tematów o jednej postaci, to mogłaby być fajna sprawa pod warunkiem, że takie tematy prowadziłby jakiś moderator i zakładane i prowadzone byłyby w oparciu o wrzuty kompletnych serii, miniserii, oneshotów.
Tego, co kto wrzuca i jak nie mogę zagwarantować, ale nad czuwaniem i moderacją takich tematów to się da zrobić. Jakbyś chciał możesz być moderatorem komiksów oryginalnych, jeśli byłbyś chętny i gotowy temu podołać
Oszczędziłoby to nieco pracy mnie i Gedinazgulowi.
Nie przejmowałbym się na razie tak okładkami. Mamy 2 GB miejsca na serwerze, samo forum wykorzystuje poniżej 100 MB, a wszystkie obecne załączniki zajmują... 3,5 MB
Co oznacza, że jeszcze mamy spokojnie ponad 1,8 GB do dyspozycji. Dla obrazków, jeśli to nie są jakieś duże fotograficzne rozdzielczości i wielkość (na co z resztą obecne ustawienia forum nie pozwalają), to naprawdę ogrom miejsca.Nawet licząc, że kopie zapasowe (które zamierzam co dwa, trzy miesiące tworzyć- pierwsza już jest
) zajmują 60-100 MB, to i tak miejsca jeszcze wystarczy. Oczywiście z biegiem czasu ilość załączników może wzrosnąć, ale wtedy można te starsze pokasować, lub nawet na rok 2017 zwiększyć ilość miejsca z 2 GB na hosting do 5. Nie wierzę, by obrazkami i kopiami tak szybko to się zapełniło. Co innego, gdyby tu wstawiać komiksy oczywiście, ale na forum podajemy tylko linki do nich do zewnętrznych serwerów.
Zaletą obrazków okładek na samym forum jest, że nic ich nie zamieni i długo mogą tu być. Na zewnętrznych serwerach do grafiki zawsze mnie irytowało, że po paru miesiącach często danego obrazka nie ma, a czasem jest coś innego. Przy porządkowaniu starego forum to była jedna z rzeczy, która mnie kuła w oczy, poza niedziałającymi linkami (ech, jak przypomnę sobie ile wysiłku włożyłem w uporządkowanie kilku działów na starym forum... Ale przynajmniej przez jakiś czas było bardziej przejrzyście i cieszyło mnie, że to zrobiłem- tylko nie przewidziałem, że forum padnie, a Grzysztof zniknie. Tak w nawiasie pytanie z ciekawości- nie przypuszczam, by ktoś wiedział, co jednak się z nim stało? Mam nadzieję, że żyje, tylko gdzieś wyjechał).
Oczywiście istnieje wolność wyboru, więc jak ktoś zechce wstawiać okładki na zewnętrzny serwer, a nie na samo forum, to na pewno nie będę tej osoby zmuszać do zmiany
Aha, tak poza okładkami z grafik mogą być też rysunki, czy humoreski- tu też kwestia wyboru w zależności od tego, co komu pasuje, choć tu istotnie może lepszy byłby zewnętrzny serwer. Zobaczymy, na razie początek roku startujemy z więcej niż solidnym zapasem miejsca