Co do Diuny, to akurat temat mnie zainteresował. Sam się zbieram za obejrzenie tej nowej jedynki z 2021 r (no wiem, już nie taka nowa, ale nowa względem innych wersji

). Wersję Lyncha oglądałem dawno, lata temu i miałem mieszane uczucia. Pamiętam, że początek i końcówka mi się względnie podobały, były sensownie i ciekawie zrobione, ale za dużo tam było chwytów typowych dla Lyncha (pamiętam scenę z latającymi Harkonennami z których kombinezonów, czy coś wypuszczono powietrze- to było chyba na planecie, a nie gdzieś w stanie nieważkości i pamiętam, jak pomyślałem, jakie to absurdalne). Ale była to chyba pierwsza filmowa wersja Diuny i dla fanów gatunku warto zobaczyć po to, by mieć porównanie. Oglądałem też kiedyś miniserial Diuny i "Dzieci Diuny" (w sumie ostatnio myślałem, by to też sobie odświeżyć)- znacznie bardziej mnie to zachwyciło, choć uważam, że miejscami się trochę ciągnęło- ale jako widowisko typu miniserial wydaje mi się, że jednak było bardziej dopracowane i pod względem gry aktorów (nie wszystkich, ale jednak- aktor grający Paula moim zdaniem zagrał bardzo dobrze), i samej opowieści i wciągania w to widza. Teraz zabieram się do tej wersji z 2021 roku, ale trochę mi zepsułeś smaka z tym, jak może być zrobiona ta kontynuacja. Ale zobaczę jedynkę, a potem pewnie tą obecną dwójkę i wyrobię własne zdanie. W najgorszym razie będzie podobne do Twojego

Przy okazji ciekawostka: słucham sobie ostatnio stacji Tok-Fm i leci audycja poświęcona... Diunie!

Jakiś doktor z Uniwersytetu Warszawskiego rozbierał na części kulturę fremenów porównując ich do Beduinów i w ogóle kultury arabskiej, twierdząc, że Frank Herbert musiał z nich czerpać. No teoretycznie trochę tych porównań jest i niewykluczone, że Beduini byli inspiracją dla pustynnych fremenów. Ale jak sam doktor przyznał, u fremenów kobiety są wolne i mają bardzo dużo do powiedzenia

Chociaż co ciekawe, u Beduinów kobiety często są miejscami bardziej wolne, niż w bardziej zamkniętym kręgu kultury arabskiej. Więc znowu, kto wie, czy i tu nie było inspiracji?

No i jednak nawet jeśli Herbert inspirował się Beduinami, to jednak fremeni byli już jego dziełem wychodzącym poza tą inspirację. Tak więc jak widać temat książki/filmu/kultury z tego tematu przewija się w dyskusjach o kulturze w ogóle

Nawiasem mówiąc jest tu nawet podcast dla zainteresowanych z tą audycją:
Kod: Zaznacz cały
https://audycje.tokfm.pl/podcast/154844,Traktat-spoleczny-o-roli-religii-i-mitu-elementy-muzulmanskie-w-Diunie
Zła wiadomość to, że trzeba mieć konto premium na tok-fm, by odsłuchać tą konkretną audycję z podcastu, a nie na żywo. Ja niestety nie mam, więc nie pomogę w odsłuchaniu tego, ale jak ktoś ma i ma ochotę, to może sobie posłuchać. Być może za jakiś czas to będzie dostępne bez konta premium.