March on Ultimatum

Awatar użytkownika
Ratuj Komiks
ADMINISTRATOR
5
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowania: 3 razy
Kontakt:

March on Ultimatum

Post autor: Ratuj Komiks »

Witam
Ostatnio próbowałem skomponować z translacji event "Ultimatum" i zamotałem się już na drodze prowadzącej do niego.

Tu mam kilka pytań :
Czy ktoś tłumaczył "Ultimates 3" , albo czy ma w planach ?
Czy ktoś tłumaczył "Ultimate Captain America - Annual" ?
Czy ktoś tłumaczył "Ultimate Spider-Man Annual #3" ?
Czy jeśli zaoferowałbym wykonanie grafiki byłaby szansa na przetłumaczenie któregokolwiek z tych komksów ?

Próbowałem znaleźć samodzielnie jakieś informacje, jednak nic mi z tego nie wyszło.
szybkilester
Gaduła
8
Podziękował: 408 razy
Otrzymał podziękowania: 58 razy

Re: March on Ultimatum

Post autor: szybkilester »

Na GMK nie zagrzałeś długo miejsca, więc to raczej słomiany zapał, bo nie przypominam sobie żadnego postu o planowanej nieobecności czy chociaż słowa pożegnania...
Awatar użytkownika
Ratuj Komiks
ADMINISTRATOR
5
Kontakt:

A dlaczego mam się tłumaczyć publicznie ? Napisałem do naczelnego translatora, a że prywatne życie się całkiem zesrało to już inna bajka. Po twoim ostatnim wstępniaku u Grumika powinieneś to zrozumieć.
Poza tym komiksy, których faktycznie nie zrobiłem za wiele (ale zrobiłem) nigdy się nie ukazały, chociaż przeszły wszystkie korekty. Coś takiego na pewno nie podnosi morale i nie zachęca do robienia czegokolwiek więcej.

Mój zapał do walki z grafiką nie jest słomiany, a Ultimates 3 są serią bardzo przydatną i za jakiekolwiek konkretne informacje byłbym bardzo wdzięczny.
szybkilester
Gaduła
8

Publicznie? Forum GMK/CFC jest dla ekipy właśnie i nie wszystkie działy są widoczne zwyczajnym zjadaczom chleba, więc to po prostu zwykła kurtuazja, a nie "publiczne tłumaczenie się". Moje problemy wynikają m.in. z powodu swoistego przepracowania i wypalenia się, bo przez 3 lata sprawdziłem około 550 komiksów: nie wszystkie się ukazały, ale nie ma to dla mnie znaczenia, bo albo się to lubi, albo nie. Natomiast pisząc o prywatnym życiu, zapomniałeś chyba dodać, że wszystko się jakoś poukładało, skoro prowadzisz bloga i wysyłasz w świat powyższe apele. Mógłbyś jednak darować sobie wpisy o "naczelnym translatorze", bo zabrzmiało to, jakby kierował nami jakiś demiurg. O umieszczaniu linków do usuniętych translacji nawet nie chce mi się pisać... Reasumując: rób tam sobie, co tylko chcesz, ale skoro nie szanujesz niepisanych zasad przyświecających naszej zabawie, to nie licz na to, że zobaczysz las wyciągniętych rąk chętnych do pomocy...
Awatar użytkownika
Ratuj Komiks
ADMINISTRATOR
5
Kontakt:

Czas leczy... a ten niby blog to fajna odskocznia.
To nie był apel, ani nie potrzebuje żadnej pomocy. Zadałem proste pytania, żeby ktoś mi na nie odpowiedział, nie chcę publikować niesprawdzonych informacji i tyle.
Prawdę mówiąc, nadal nie wiem co z tymi komiksami, ale zakładam że nie były i nie będą tłumaczone.
Jeśli chodzi o linki wciąż uważam, że nikomu poza chomikiem nie szkodzą.
szybkilester
Gaduła
8

Oferując robienie grafiki w zamian za przetłumaczenie, złożyłeś propozycję/wystosowałeś apel do ewentualnej współpracy; zadając pytania, na które nie możesz znaleźć odpowiedzi, również poprosiłeś o pomoc, więc nie jesteś konsekwentny w swoich wypowiedziach. Natomiast "szkodzenie chomikowi" to chyba jakieś kuriozum, bo niby w jaki sposób? Odbierając punkty drobnym ciułaczom tychże? Czy walcząc z serwisem, który za możliwość pobierania większych plików każe sobie słono płacić? To akurat jest najmniej istotne, bo decyzja o zaprzestaniu udostępniania translacji, które zostały oficjalnie opublikowane, jest nie tylko ukłonem w stronę wydawców i próbą propagowania rynku komiksowego w kraju, ale też swoistym "wentylem bezpieczeństwa" i niepisanym układem z większością wydawnictw. Łamiąc te zasady, wystawiasz dawnych kolegów "na świecznik" i wtedy łatwiej byłoby co bardziej zapalczywym redaktorom wyciągnąć ciężką artylerię przeciwko scenowym translacjom: zdziwiłbyś się, gdybyś wiedział o planach co poniektórych wydawców dotyczących naszej działalności... Publiczne udostępnianie skanów także nie wróży zbyt dobrze, zwłaszcza gdy dany tytuł jest wciąż dostępny na rynku. Zresztą mam wrażenie, że i tak sobie nic z tego wszystkiego nie robisz, więc nie mam zamiaru dłużej ciągnąć tej polemiki i wolę się zająć korektami, póki jeszcze mi się chce, a ty "ratuj komiks" (oczywiście ten w wersji elektronicznej, przetłumaczony amatorsko bądź zeskanowany, a "ratunek" dotyczy wyłącznie uzurpowania sobie prawa do publicznego udostępniania plików, do których nawet nie przyłożyłeś ręki)...
Awatar użytkownika
Ratuj Komiks
ADMINISTRATOR
5
Kontakt:

Skany ?
Nie ma, nie było i nie będzie (chyba że jakieś stare rozbite na pojedyncze komiksy w celu uzupełnienia serii)

W zamian za tłumaczenie ?
Ja komiksy przeczytałem i fajnie by było, żeby inni też mogli chociażby dlatego że CFC odwaliło już praktycznie całą robotę, a niedługo komiksy od Egmontu dopełnią dzieła.

Uzurpacja ?
O ile jest to możliwe, każda translacja jest podlinkowana do "źródła" czyli oficjalnego uploadu danej grupy (oprócz TKT, bo jako jedyni nie mają na stronie folderów zbiorczych). Na freedisc każda folder z komiksami ma opis, kto wykonał tłumaczenie i jaki jest status danej serii, a do tego każdy plik ma w nazwie grupę, która z nim walczyła.

Nawet kilobajt płatnego transferu odebrany chomikowi jest małym sukcesem.

Polemikę sam zacząłeś, jak dla mnie wystarczyłoby: 4 x tak lub 4 x nie.

Sprawa zamknięta. Ja też idę robić to, co według ciebie zaplanowałem, czyli szkodzić wszystkim.
Awatar użytkownika
BuryWilk
ADMINISTRATOR
8
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowania: 116 razy
Kontakt:

Post autor: BuryWilk »

Panowie, właściwie w połowie nawet do końca nie wiem, o co chodzi w tej dyskusji. Na razie tylko powiem, że moderacja czuwa i ją obserwuje, ale ponieważ dotąd jest prowadzona kulturalnie, a uważam, że dyskusje są potrzebne i jest to forum publiczne, to niech będzie, tylko by się za bardzo nie zaostrzała między Wami dwoma.
Co do meritum, nie widziałem pozycji wymienionych w planach w pierwszym poście u nikogo, ale w sumie mogłem coś przegapić i nie zapamiętać. Jak się nikt nie wypowie względem zaklepanych planów, to chyba to znaczy, że są wolne.
szybkilester
Gaduła
8

Polecam zajrzeć na blog mojego oponenta i samemu się ustosunkować do jego działalności...
Awatar użytkownika
tymek
Gaduła
8
Podziękował: 78 razy
Otrzymał podziękowania: 135 razy
Kontakt:

Post autor: tymek »

Czy ktoś tłumaczył "Ultimates 3" , albo czy ma w planach ?
Nie.
Czy ktoś tłumaczył "Ultimate Captain America - Annual" ?
Nie.
Czy ktoś tłumaczył "Ultimate Spider-Man Annual #3" ?
Na 100% ten komiks zostanie wydany w Polsce dzięki Egmontowi, więc nie ma sensu się zabierać za tłumaczenie go.
Czy jeśli zaoferowałbym wykonanie grafiki byłaby szansa na przetłumaczenie któregokolwiek z tych komksów ?
Pytać każdy może, ale jeśli chodzi o mnie, to nie.
ODPOWIEDZ