Komiksowy Discord

nelson
Junior
5
Otrzymał podziękowania: 1 raz

Komiksowy Discord

Post autor: nelson »

Cześć.
Znalazłem to forum niedawno, trochę zaspokoiło to mój brak komiksowej społeczności w Polsce (głównie Marvela), ale wpadłem na pomysł na założenie polskiego Discorda zrzeszającego fanów Marvela, lub w ogóle komiksów, twórców komiksów, tłumaczy komiksów - wszystkich ze świata komiksowego.
Czym jest Discord?
Jeżeli ktoś nie wie, to Discord jest komunikatorem tekstowym i głosowym, na którym każdy może założyć swój serwer za darmo! Ma ogrom funkcji, a dodatkowo na serwer mozna dodawać boty, które dodaja sporo fajnych funkcji, np. minigierki, informacje o tweetach danej persony, itd. Możliwości są ogromne. Oczywiście jest podział na kanały, grupy, na serwerze są role z róznymi permisjami, które słuzą do oznaczania Adminow (no i dawania im permisji do np. wyciszania) oraz innych osób (np. rangi Tłumacz, itd, tutaj także dużo mozliwosci)
Komunikator jest dostępny na PC jak i Androida oraz chyba inne platformy, ale pewny nie jestem.
Jest to lepsze od takiego czatu na forum, ponieważ ma się stały kontakt na czacie w tle, można pogadać i pobawić się botami.
Jeżeli byłoby zainteresowanie sam mogę założyć taki serwer i go skonfigurować, dodać parę botów, a może nawet zrobić własnego pod nasz serwer i chętnie pomogę budować polską społeczność fanów komiksów/marvela.
Poniżej ss wyglądu komunikatora na PC (serwer Marvel Database), trochę dużo tam komunikatow, bo mam lekki spam.

Obrazek
Awatar użytkownika
BuryWilk
ADMINISTRATOR
8
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowania: 116 razy
Kontakt:

Re: Komiksowy Discord

Post autor: BuryWilk »

Dzięki za propozycję. Zawsze to coś nowego i być może zainteresuje niektóre osoby. Chociaż takie małe odniesienie:
Jest to lepsze od takiego czatu na forum, ponieważ ma się stały kontakt na czacie w tle, można pogadać i pobawić się botami.
Jeśli masz na myśli taki klasyczny chat, to z pewnością masz rację. Strasznie mnie irytuję, jak wchodzę na pewne strony warezowe, a pierwsze co widzę, to wyświetla mi się chat, choć nie tego szukam. Ale jeśli miałeś na myśli w ogóle rozmowy na forum, to się nie zgodzę- na forum można coś napisać, zostawić informacje i po jakimś czasie to znowu przeczytać. Na chatach i chomikowych rozmowach oraz w komunikatorach to jest w miarę na bieżąco- co jest pozytywne do wymiany opinii na w miarę na żywo, ale negatywne, jak się chce potem sprawdzić co było pisane.
Ale jak pisałem, Twój pomysł jest czymś nowym i innowacyjnym. Chyba nikt dotąd tego nie proponował, więc może chętni się odezwą.
nelson
Junior
5

BuryWilk pisze:Dzięki za propozycję. Zawsze to coś nowego i być może zainteresuje niektóre osoby. Chociaż takie małe odniesienie:
Jeśli masz na myśli taki klasyczny chat, to z pewnością masz rację. Strasznie mnie irytuję, jak wchodzę na pewne strony warezowe, a pierwsze co widzę, to wyświetla mi się chat, choć nie tego szukam. Ale jeśli miałeś na myśli w ogóle rozmowy na forum, to się nie zgodzę- na forum można coś napisać, zostawić informacje i po jakimś czasie to znowu przeczytać. Na chatach i chomikowych rozmowach oraz w komunikatorach to jest w miarę na bieżąco- co jest pozytywne do wymiany opinii na w miarę na żywo, ale negatywne, jak się chce potem sprawdzić co było pisane.
Ale jak pisałem, Twój pomysł jest czymś nowym i innowacyjnym. Chyba nikt dotąd tego nie proponował, więc może chętni się odezwą.
Dzięki :)
Rozmowy live na pewno będą mocniejszą stroną Discorda, oczywiście nie zastąpi nam on forum, na którym można publikować, itd. Mnie do Discorda sam design zachęcił, bo jest on naprawdę dobry w porównaniu do czatów internetowych. No i poza tym mamy możliwość pogadania na żywo i pobawienia się róznymi funkcjami botów. Można dodać np. powiadomienia dla wszystkich o nowym poście (nie wiem czy daloby sie zrobic to z tym forum, chyba ze skonfigurowac to jakos z api, idk)
Awatar użytkownika
tymek
Gaduła
8
Podziękował: 78 razy
Otrzymał podziękowania: 135 razy
Kontakt:

Post autor: tymek »

Nic nowego. IRC miał prawie to samo, tyle że bez rozmów głosowych.

Wiem, bo swego czasu korzystałem z IRC-a. Z Discorda jeszcze nie korzystałem. Piszę na podstawie opisu Discorda przedstawionego przez kolegę nelsona.
nelson
Junior
5

tymek pisze:Nic nowego. IRC miał prawie to samo, tyle że bez rozmów głosowych.

Wiem, bo swego czasu korzystałem z IRC-a. Z Discorda jeszcze nie korzystałem. Piszę na podstawie opisu Discorda przedstawionego przez kolegę nelsona.
IRC jest przestarzały w porównaniu do Discord. Ma znacznie mniej funkcji z tego co wiem
Awatar użytkownika
Komiksiarzyk
Gaduła
8
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowania: 22 razy

Post autor: Komiksiarzyk »

https://discord.gg/4fTtZHB - Discord Polskiej Sceny Translacyjnej, zapraszamy! :)

Już nas trochę tam jest :)
Moje gg: 2619362
Awatar użytkownika
tymek
Gaduła
8
Podziękował: 78 razy
Otrzymał podziękowania: 135 razy
Kontakt:

Post autor: tymek »

Mimo początkowych oporów, bardzo fajna sprawa z tym Discordem.

Zapraszamy wszystkich!
Awatar użytkownika
Komiksiarzyk
Gaduła
8
Podziękował: 14 razy
Otrzymał podziękowania: 22 razy

Post autor: Komiksiarzyk »

Tylko, że chyba straciliśmy władzę nad tym kanałem, bo nie wiem, czy ja czegoś nie spartoliłem, czy discord nie zalokował mi konta :P
Gdy próbuję się zalogować pisze, że "Twoje konto jest wyłączone". LOL :D

Wrzuciłem obrazek, jak to wygląda :P
Załączniki
discord.jpg
Moje gg: 2619362
ODPOWIEDZ