Cześć.
Znalazłem to forum niedawno, trochę zaspokoiło to mój brak komiksowej społeczności w Polsce (głównie Marvela), ale wpadłem na pomysł na założenie polskiego Discorda zrzeszającego fanów Marvela, lub w ogóle komiksów, twórców komiksów, tłumaczy komiksów - wszystkich ze świata komiksowego.
Czym jest Discord?
Jeżeli ktoś nie wie, to Discord jest komunikatorem tekstowym i głosowym, na którym każdy może założyć swój serwer za darmo! Ma ogrom funkcji, a dodatkowo na serwer mozna dodawać boty, które dodaja sporo fajnych funkcji, np. minigierki, informacje o tweetach danej persony, itd. Możliwości są ogromne. Oczywiście jest podział na kanały, grupy, na serwerze są role z róznymi permisjami, które słuzą do oznaczania Adminow (no i dawania im permisji do np. wyciszania) oraz innych osób (np. rangi Tłumacz, itd, tutaj także dużo mozliwosci)
Komunikator jest dostępny na PC jak i Androida oraz chyba inne platformy, ale pewny nie jestem.
Jest to lepsze od takiego czatu na forum, ponieważ ma się stały kontakt na czacie w tle, można pogadać i pobawić się botami.
Jeżeli byłoby zainteresowanie sam mogę założyć taki serwer i go skonfigurować, dodać parę botów, a może nawet zrobić własnego pod nasz serwer i chętnie pomogę budować polską społeczność fanów komiksów/marvela.
Poniżej ss wyglądu komunikatora na PC (serwer Marvel Database), trochę dużo tam komunikatow, bo mam lekki spam.
Komiksowy Discord
- BuryWilk
- ADMINISTRATOR
- 8
- Podziękował: 61 razy
- Otrzymał podziękowania: 116 razy
- Kontakt:
Re: Komiksowy Discord
Dzięki za propozycję. Zawsze to coś nowego i być może zainteresuje niektóre osoby. Chociaż takie małe odniesienie:
Ale jak pisałem, Twój pomysł jest czymś nowym i innowacyjnym. Chyba nikt dotąd tego nie proponował, więc może chętni się odezwą.
Jeśli masz na myśli taki klasyczny chat, to z pewnością masz rację. Strasznie mnie irytuję, jak wchodzę na pewne strony warezowe, a pierwsze co widzę, to wyświetla mi się chat, choć nie tego szukam. Ale jeśli miałeś na myśli w ogóle rozmowy na forum, to się nie zgodzę- na forum można coś napisać, zostawić informacje i po jakimś czasie to znowu przeczytać. Na chatach i chomikowych rozmowach oraz w komunikatorach to jest w miarę na bieżąco- co jest pozytywne do wymiany opinii na w miarę na żywo, ale negatywne, jak się chce potem sprawdzić co było pisane.Jest to lepsze od takiego czatu na forum, ponieważ ma się stały kontakt na czacie w tle, można pogadać i pobawić się botami.
Ale jak pisałem, Twój pomysł jest czymś nowym i innowacyjnym. Chyba nikt dotąd tego nie proponował, więc może chętni się odezwą.
DziękiBuryWilk pisze:Dzięki za propozycję. Zawsze to coś nowego i być może zainteresuje niektóre osoby. Chociaż takie małe odniesienie:Jeśli masz na myśli taki klasyczny chat, to z pewnością masz rację. Strasznie mnie irytuję, jak wchodzę na pewne strony warezowe, a pierwsze co widzę, to wyświetla mi się chat, choć nie tego szukam. Ale jeśli miałeś na myśli w ogóle rozmowy na forum, to się nie zgodzę- na forum można coś napisać, zostawić informacje i po jakimś czasie to znowu przeczytać. Na chatach i chomikowych rozmowach oraz w komunikatorach to jest w miarę na bieżąco- co jest pozytywne do wymiany opinii na w miarę na żywo, ale negatywne, jak się chce potem sprawdzić co było pisane.Jest to lepsze od takiego czatu na forum, ponieważ ma się stały kontakt na czacie w tle, można pogadać i pobawić się botami.
Rozmowy live na pewno będą mocniejszą stroną Discorda, oczywiście nie zastąpi nam on forum, na którym można publikować, itd. Mnie do Discorda sam design zachęcił, bo jest on naprawdę dobry w porównaniu do czatów internetowych. No i poza tym mamy możliwość pogadania na żywo i pobawienia się róznymi funkcjami botów. Można dodać np. powiadomienia dla wszystkich o nowym poście (nie wiem czy daloby sie zrobic to z tym forum, chyba ze skonfigurowac to jakos z api, idk)
- tymek
- Gaduła
- 8
- Podziękował: 78 razy
- Otrzymał podziękowania: 135 razy
- Kontakt:
Nic nowego. IRC miał prawie to samo, tyle że bez rozmów głosowych.
Wiem, bo swego czasu korzystałem z IRC-a. Z Discorda jeszcze nie korzystałem. Piszę na podstawie opisu Discorda przedstawionego przez kolegę nelsona.
Wiem, bo swego czasu korzystałem z IRC-a. Z Discorda jeszcze nie korzystałem. Piszę na podstawie opisu Discorda przedstawionego przez kolegę nelsona.
IRC jest przestarzały w porównaniu do Discord. Ma znacznie mniej funkcji z tego co wiemtymek pisze:Nic nowego. IRC miał prawie to samo, tyle że bez rozmów głosowych.
- Komiksiarzyk
- Gaduła
- 8
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowania: 22 razy
https://discord.gg/4fTtZHB - Discord Polskiej Sceny Translacyjnej, zapraszamy!
Już nas trochę tam jest
Już nas trochę tam jest
Moje gg: 2619362
- tymek
- Gaduła
- 8
- Podziękował: 78 razy
- Otrzymał podziękowania: 135 razy
- Kontakt:
Mimo początkowych oporów, bardzo fajna sprawa z tym Discordem.
Zapraszamy wszystkich!
Zapraszamy wszystkich!
- Komiksiarzyk
- Gaduła
- 8
- Podziękował: 14 razy
- Otrzymał podziękowania: 22 razy
Tylko, że chyba straciliśmy władzę nad tym kanałem, bo nie wiem, czy ja czegoś nie spartoliłem, czy discord nie zalokował mi konta
Gdy próbuję się zalogować pisze, że "Twoje konto jest wyłączone". LOL
Wrzuciłem obrazek, jak to wygląda
Gdy próbuję się zalogować pisze, że "Twoje konto jest wyłączone". LOL
Wrzuciłem obrazek, jak to wygląda
Moje gg: 2619362