Zdaję sobie sprawę, że niejednokrotnie pojawiają się czy to w artykułach, blogach czy pocastach pojawiają się pozycje dla nowych czytelników, ułatwiających im łagodne wejście w daną serie komiksową.
Pomijając jednak całkiem nowe tytuły, szukam chronologicznego zestawienia eventów, z naciskiem na te najważniejsze jak i najciekawsze serie ostatnich lat. Chciałbym dowiedzieć się które zeszyty dążą do konkretnego wydarzenia i są niezbędne, by je dobrze i kompletnie zrozumieć, a które są dodatkowe, dziejące się w tym samym czasie bądź odgrywające mniejsza rolę (ostatecznie do pominięcia).
https://en.wikipedia.org/wiki/Publicati ... ver_events
Wzorując się na powyższym zestawieniu chciałbym zacząć czytać gdzieś w okolicach Secret Wars (2004) i House of M. Chyba, że polecacie inaczej. Zależy mi głównie na seriach przetłumaczonych. Jeśli ktoś zrobił zestawienie przetłumaczonych zeszytów prowadzących do jakiegoś eventu to tym lepiej, jeśli nie, to oczywiście będę szukał sam

Mam nadzieję, że nie napisałem żadnej głupoty i proszę, nie zrozumcie mnie źle – nie piszę tego postu z lenistwa, by mieć wszystko podane na talerzu. Komiksów, także przetłumaczonych jest masa i nowej osobie bardzo trudno się w tym wszystkim połapać, dlatego chce zacząć od konkretnego miejsca sprzed kilku lat. Chce w miarę możliwości mieć gotowy plan, co czytać iw jakiej kolejności.
Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.