Skaner Canon

Awatar użytkownika
Tecumseh
Gaduła
8
Podziękował: 1 raz
Otrzymał podziękowania: 62 razy

Skaner Canon

Post autor: Tecumseh »

Haj,

Pewnie pytanie w próżnię ale warto spróbować.

Ktoś posiada skaner firmy Canon: Lide 300 / 400?

Chodzi o to czy śmiga na Linuksie, tym bardziej współczesnym oczywiście (są stery na dość stare Ubuntu)?
Może komuś udało się uruchomić? Bo się zastanawiam, czy przypadkiem nie kupić.
Anarchia w samym środku mojej głowy
Mój mózg pracuje niezależnie
I nikt mi nie może zakazać myślenia
Anarchia w głowie to początek wyzwolenia
https://chomikuj.pl/TECUMSEH-12
Awatar użytkownika
BuryWilk
ADMINISTRATOR
8
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowania: 116 razy
Kontakt:

Re: Skaner Canon

Post autor: BuryWilk »

Niestety nie mam, ale może taka sugestia przed zakupem: Poszukaj w sieci, czy są sterowniki na linuxa do tego skanera i czy w ogóle dadzą się wgrać (piszesz, że są sterowniki na starsze wersje ubuntu- ale pytanie, czy będą działać- tu jest przewaga Windowsa, nie ma tam problemu z kompatybilnością starych sterowników z nowszym systemem) . Jeśli nie, zrezygnuj z tego zakupu, albo zrób eksperyment i zobacz, czy możesz wgrać sterowniki dla Windowsa pod Linuxem pod Wine. Jeśli się uda, to może się uda skonfigurować skaner pod Wine pod te sterowniki (aczkolwiek Wine jako emulator Windowsa pod Linuxa bardzo często wcale nie działa tak poprawnie, jak czyste środowisko Windowsa). Alternatywa to jeśli się da, to postawić maszynę wirtualną pod Linuxem i na niej stworzyć wirtualną partycję ntfs lub fat32 i tam postawić jakąś skromną starszą wersję Windowsa jako dodatkowy system. Windows XP zajmie Ci mniej niż 1GB. I na tym zainstalować sterowniki do skanera pod Windowsa. Można też zainstalować fizycznie Windowsa obok Linuxa, ale chyba wiesz, że Windows musi być instalowany jako pierwszy system, a Linux jako drugi (bo inaczej Windows nadpisze bootmanagera przy starcie, bo nie znosi żadnych systemów konkurencji)?
ODPOWIEDZ