Co z komiksów wydanych u nas polecacie przeczytać???
-
- Bywalec
- 2
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowania: 2 razy
Co z komiksów wydanych u nas polecacie przeczytać???
Tak jak w temacie, wróciłem do czytania komiksów po kilku latach, zacząłem od translacji a teraz zastanawiam się co ciekawego można kupić. Proszę polecić coś ciekawego, każdy tytuł wchodzi w grę. Ja sobie sprawdzę opis na necie czy moje klimaty
-
- Gaduła
- 8
- Podziękował: 408 razy
- Otrzymał podziękowania: 58 razy
Re: Co z komiksów wydanych u nas polecacie przeczytać???
"Śmieci" Backderfa: nagrodzony Eisnerem świetny komiks o... śmieciarzach właśnie, pełen zjadliwego humoru, nieco obrzydliwy, ale nie mogłem się od niego oderwać! Polecam również komiksy Spella, który za swój najnowszy zgarnął Grand Prix na ostatnim MFKiG w Łodzi, albo tytuły od Prosiaka czy Nowackiego. "Malarz" Godlewskiego robi robotę i klimat rodem z Lovecrafta osadzony w rodzimych realiach bardzo pozytywnie mnie zaskoczył. Ostrzę sobie zęby na "Potwory" od Windsora-Smitha, bo to killer, no i pewnie łyknę "Na wschód od zachodu", bo swego czasu dobrze się pracowało przy translacji i ciekaw jestem, jak potoczyła się ta historia...
-
- Bywalec
- 2
- Podziękował: 11 razy
- Otrzymał podziękowania: 2 razy
Dzięki poszperam i sprawdzę jak to wygląda. A co do "Potwora" to rzeczywiście potwór, widziałem porównania z innymi komiksami i jest ogromny
- szamas
- Gaduła
- 8
- Podziękował: 190 razy
- Otrzymał podziękowania: 213 razy
Przyłączam się do poleceń "Śmieci". Komiks kupiłem przy okazji jakiejś internetowej promocji, nie był to zakup "pierwszego wyboru". Trochę sobie przeleżał na półce ale gdy po niego sięgnąłem, okazał się całkiem ciekawą lekturą. Komiks pokazuje pracę śmieciarzy (nowicjuszy i tych bardziej doświadczonych) oraz różne aspekty z tym związane. Bywa zabawnie, obrzydliwie ale i poważnie. Fabuła rozgrywa się w kolejnych porach roku pokazując także ich odmienną specyfikę. Komiks też trochę bardziej uświadamia jakim problem ale i biznesem, w dzisiejszym świecie są śmieci, ich magazynowanie i utylizacja. Sam autor w młodości wykonywał tę pracę więc dodaje to trochę wątku autobiograficznego i obyczajowego.
"Zasada trójek" Spella ciągle czeka na zakup (ten tytuł spadał i powracał na moją listę zakupową). Tego autora całkiem ciekawym komiksem jest "Przygody Stasia i Złej Nogi", pierwotnie pojawił się w formie internetowego komiksu, później został wydane w albumie. Teraz do dostania chyba tylko " z drugiej ręki" ale możesz zapoznać się:
http://zlanoga.blogspot.com/
Od Prosiaka (Krzysztof Owedyk) całkiem fajnie czytało mi się i mogę polecić: "Będziesz smażyć się w piekle" (zabawna ale i wzruszająca historia o muzykach death metalowej kapeli Deathstar; dodatkowe smaczki i nawiązania dla osób będących w temacie; ale nawet bez tej znajomości sama historia nadal się broni i warto ją poznać), "Oszołamiające bajki urłałckie" (różnej długości reinterpretacja motywów znanych z bajek czy opowiadań albo całkiem nowych; często zaskakujące, zabawne, ironiczne ale bywają trochę "po bandzie"); tego autora mam jeszcze "Blixa i Żorżeta - wyd. zbiorcze." ale mniej polecam; to wcześniejsza twórczość bardziej w klimacie zinów, sceny niezależnej i punka rocka; rysunkowo też trochę niżej niż wcześniejsze tytuły. Jest jeszcze świetna "Ósma czara" - czekam na wznowienie, bo czytałem lata temu ze skanu; pamiętam że komiks zrobił na mnie duże wrażenie.
"Malarz" czeka na lekturę. Podobnie "Na wschód od zachodu" (zastanawiam się czy nie poczekać aż wyjdzie całość; kiedyś czytałem w oryginale, jeszcze przed translacja, wrażenia pozytywne). "Potwory" dotarły dziś, z lekturą będzie trudniej.
"Zasada trójek" Spella ciągle czeka na zakup (ten tytuł spadał i powracał na moją listę zakupową). Tego autora całkiem ciekawym komiksem jest "Przygody Stasia i Złej Nogi", pierwotnie pojawił się w formie internetowego komiksu, później został wydane w albumie. Teraz do dostania chyba tylko " z drugiej ręki" ale możesz zapoznać się:
http://zlanoga.blogspot.com/
Od Prosiaka (Krzysztof Owedyk) całkiem fajnie czytało mi się i mogę polecić: "Będziesz smażyć się w piekle" (zabawna ale i wzruszająca historia o muzykach death metalowej kapeli Deathstar; dodatkowe smaczki i nawiązania dla osób będących w temacie; ale nawet bez tej znajomości sama historia nadal się broni i warto ją poznać), "Oszołamiające bajki urłałckie" (różnej długości reinterpretacja motywów znanych z bajek czy opowiadań albo całkiem nowych; często zaskakujące, zabawne, ironiczne ale bywają trochę "po bandzie"); tego autora mam jeszcze "Blixa i Żorżeta - wyd. zbiorcze." ale mniej polecam; to wcześniejsza twórczość bardziej w klimacie zinów, sceny niezależnej i punka rocka; rysunkowo też trochę niżej niż wcześniejsze tytuły. Jest jeszcze świetna "Ósma czara" - czekam na wznowienie, bo czytałem lata temu ze skanu; pamiętam że komiks zrobił na mnie duże wrażenie.
"Malarz" czeka na lekturę. Podobnie "Na wschód od zachodu" (zastanawiam się czy nie poczekać aż wyjdzie całość; kiedyś czytałem w oryginale, jeszcze przed translacja, wrażenia pozytywne). "Potwory" dotarły dziś, z lekturą będzie trudniej.
- GEDiNAZGUL
- MODERATOR
- 8
- Podziękował: 375 razy
- Otrzymał podziękowania: 374 razy
Śmieci i Przygody Stasia.... też mogę szczerze polecić, choć z reguły unikam rodzimych komiksów.
-
- Gaduła
- 8
- Podziękował: 408 razy
- Otrzymał podziękowania: 58 razy
Ech, chłopaku: nie wiesz, co tracisz, bo ostatnimi czasy mamy w rodzimym komiksowie naprawdę gorące nazwiska i znakomite tytuły, które w niczym nie są gorsze od tych ze "zgniłego Zachodu"GEDiNAZGUL pisze:...choć z reguły unikam rodzimych komiksów.
- komixpmi
- Gaduła
- 8
- Podziękował: 36 razy
- Otrzymał podziękowania: 143 razy
Ostatnio przeczytałem "Towarzysze zmierzchu" i mogę serdecznie polecić ten komiks. Łączy on w sobie walory opowieści historycznej , oraz baśni fantazy. Mamy tutaj zatem do czynienia z dynamiczną akcją , mistycznymi postaciami , oraz intrygami , które dotykają różnorodnych postaci. Scenariusz jest skonstruowany bardzo płynnie i spójnie mimo wielowarstwowości komiksu , a do tego otrzymujemy znakomite rysunki .Rysownik postarał się , aby starannie prowadzić nas przez mroczny okres historyczny i doskonale widać , że dysponuje niebagatelnym talentem artystycznym . Zatem kto jeszcze nie miał do czynienia z "Towarzyszami zmierzchu" , ten śmiało może sięgnąć po ten super tytuł.