Najlepszy, najwygodniejszy sposób czytania cyfrowych komiksów?

nelson
Junior
5
Otrzymał podziękowania: 1 raz

Najlepszy, najwygodniejszy sposób czytania cyfrowych komiksów?

Post autor: nelson »

Cześć, ostatnio zacząłem sobie czytać komiksy i czytam głównie translacje, bo po angielsku nie jest to dla mnie przyjemne, przez co niestety marvel unlimited odpada a bardzo szkoda, bo jak testowałem to ma naprawdę wygodny czytnik, a mam na myśli funkcje, która pokazuje każdą ramke po kolei, a nie całe strony, które trzeba scrollować. Wiele osób także czyta na tabletach, ja niestety takiego nie mam i czytam na komputerze. Polecacie jakieś sposoby oprócz zwykłej aplikacji do czytania? Może jest alternatywa dla tej funkcji w marvel unlimited, tzw. guided view?
nelson
Junior
5
Otrzymał podziękowania: 1 raz

Re: Najlepszy, najwygodniejszy sposób czytania cyfrowych komiksów?

Post autor: nelson »

EDIT: Znalazłem apkę Comic Trim, która jak narazie bardzo dobrze sie sprawuje i posiada funkcje guided view. Na telefonie czyta sie przyjemnie, na komputery nie widziałem takich programów, więc po prostu pobrałem emulator androida nox i na niego zainstalowałem apke
szybkilester
Gaduła
8
Podziękował: 408 razy
Otrzymał podziękowania: 58 razy

Post autor: szybkilester »

comixology ma podobną funkcję we wbudowanym czytniku... natomiast czytanie na kompie sprowadza się u mnie wyłącznie do drugiego ekranu z oryginalnym komiksem, bo robiąc korekty posiłkuję się zarówno wstępną wklejką (na ipadzie) jak i anglojęzycznym plikiem: czytanie wyłącznie na laptopie czy innym blaszaku jest strasznie męczące i od lat korzystam z tabletów właśnie... początkowo asus transformer, później ipad air a od niedawna ipad pro z blisko 13'' ekranem: czyta się przekozacko! wbrew pozorom to nie są zabawki tylko dla nuworyszy: wszystkie sprzęty zakupiłem na ebay, wygrywając licytacje i płacą najwyżej połowę ceny rynkowej, więc namawiam na tego rodzaju inwestycję ;)
Awatar użytkownika
Apothecary
Junior
6
Podziękował: 2 razy
Otrzymał podziękowania: 4 razy

Post autor: Apothecary »

Ja też polecam tablet, swojego acera 10” kupiłem prawie 5 lat temu, jest i był powolny ale jak już się uruchomi to do czytania komiksów w zupełności nadal mi wystarcza. Odkopuje temat ponieważ może kogoś zainteresuje mój sposób czytania komiksów na tablecie. Czytam w programie PerfectViewer z tym wyjątkiem że nie przesuwam stron palcem ale starym, tanim padem, podłączam go do tableta (tablet musi mieć funkcje OTG) i jedyne co robię to wciskam przycisk w lewo lub w prawo, jak w lewo to strona przewija się do góry a jak w prawo to w dół. To dla mnie bardzo wygodne bo nie muszę dotykać ekranu tableta, dwa przyciski na padzie robią całą robotę. U mnie odbywa się to bez żadnych ustawień, być może na innych tabletach też to będzie tak działać. Nie próbowałem tego też na innych padach, dlatego że ten od początku jest do tego idealny.
ODPOWIEDZ