Grupa Komiksowa.
-
- Junior
- 9
Grupa Komiksowa.
Witam, wiem że nie powinienem raczej nikomu tutaj gitary zawracać, ale na facebooku, od wczoraj istnieje grupa Fanowskie Skanlacje Komiksów, która ma na celu, zrzeszenie czytających jak i tłumaczących komiksy, mangi itd. Jakby ktoś był zainteresowany to zapraszam. Myślę że taka grupa przy odpowiedniej ilości osób podziała dobrze zarówno dla fanów jak i grup/osób tłumaczących. Pozdrawiam Tytanowy Janusz aka Bon Dziorno.
P.S. Jeżeli naruszam zasady regulaminu to proszę o usunięcie tematu.
P.S. Jeżeli naruszam zasady regulaminu to proszę o usunięcie tematu.
- tymek
- Gaduła
- 9
- Podziękował: 78 razy
- Otrzymał podziękowania: 136 razy
- Kontakt:
Re: Grupa Komiksowa.
O, jak fajnie, że o tym napisałeś.
Teraz ja zagram tego złego, ale muszę kategorycznie zaprotestować przeciwko umieszczaniu na tej stronie linków do translacji Comics Flying Circus oraz tych, które pojawiają się na moim blogu.
Teraz ja zagram tego złego, ale muszę kategorycznie zaprotestować przeciwko umieszczaniu na tej stronie linków do translacji Comics Flying Circus oraz tych, które pojawiają się na moim blogu.
- BuryWilk
- ADMINISTRATOR
- 9
- Podziękował: 62 razy
- Otrzymał podziękowania: 116 razy
- Kontakt:
Odpowiadam założycielowi tematu:
Nie naruszasz regulaminu. Nie ma żadnego problemu, by rozsyłać informacje o różnych zrzeszeniach i stronach komiksowych, o ile się te informacje wysyła we właściwy sposób- jak dla mnie ta informacja w nowym temacie w dziale "Rozmów o komiksach" jest dobrze podana. Każdy może przystąpić do Waszej grupy, chociaż szczerze mówiąc obawiam się, że ten projekt nie wypali. Nie da się zrzeszyć wszystkich działających na scenie i czytających w jedną grupę. Oczywiście mogą być platformy wymiany myśli, jak np. to forum, czy spisy wszystkich translacji jak PST. Ale oczywiście możecie próbować i każda inicjatywa jest cenna.
Nie naruszasz regulaminu. Nie ma żadnego problemu, by rozsyłać informacje o różnych zrzeszeniach i stronach komiksowych, o ile się te informacje wysyła we właściwy sposób- jak dla mnie ta informacja w nowym temacie w dziale "Rozmów o komiksach" jest dobrze podana. Każdy może przystąpić do Waszej grupy, chociaż szczerze mówiąc obawiam się, że ten projekt nie wypali. Nie da się zrzeszyć wszystkich działających na scenie i czytających w jedną grupę. Oczywiście mogą być platformy wymiany myśli, jak np. to forum, czy spisy wszystkich translacji jak PST. Ale oczywiście możecie próbować i każda inicjatywa jest cenna.
-
- Junior
- 9
Tymek oczywiście rozumiem, wszelkie linki do CFC jak i Twojego bloga jakie się pojawiły zostaną usunięte i jeśli grupa przetrwa próbę czasu, to będzie starannie pilnowane aby takowe linki się nie pojawiały. BuryWilk co do tego czy wypali czy nie, właśnie ta grupa ma to pokazać, jeżeli nie wypali z różnych powodów, to zapewne zostanie usunięta. Jednak bez spróbowania, niczego się nie dowiemy.
-
- Junior
- 9
Jeszcze chciałbym poznać opinię od innych osób z grup translacyjnych na temat linkowania ich blogów itd. Ponieważ jeśli również nie życzą sobie umieszczania tam linków do swoich grup/tłumaczeń, to wtedy analogicznie istnienie grupy przestaje mieć sens, co za ty idzie zostanie ona usunięta.
-
- MODERATOR
- 9
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowania: 25 razy
Tak z ciekawości - w czym miałaby pomóc translatorom taka grupa?
Tymek - z tego co widzę (jako przeglądający, nie zrzeszony) to wrzucają linki do stron Internetowych translatorów. Znaczy to co jest na PST, nie przerzucają nigdzie plików.
Tymek - z tego co widzę (jako przeglądający, nie zrzeszony) to wrzucają linki do stron Internetowych translatorów. Znaczy to co jest na PST, nie przerzucają nigdzie plików.
-
- Junior
- 9
Może przyczynić się do zwiększenia ilości odbiorców, jak i możliwe że znajdą się tam osoby chcące dołączyć do danej grupy w formie tłumaczy, korektorów, grafików etc. Co mogłoby poskutkować w taki sposób że grupa która nazwijmy to, ma braki w kadrach, mogłaby uzupełnić grupę o wcześniej wymienionych.
-
- MODERATOR
- 9
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowania: 25 razy
Nie wierzę w takie cuda. To o czym piszesz byłoby realne, gdyby ktoś nie wiedział, że istnieje coś takiego jak translacje, a bardzo chciał zacząć tworzyć własne. W każdym komiksie przygotowanym przez skanlatorów masz adres strony grupy, wystarczy napisać w dziale do tego przeznaczonym, że chce się pomóc jako grafik/tłumacz/korektor.
-
- Junior
- 9
No ja właśnie wczoraj na fb spotkałem się z niewiedzą o istnieniu grup translacyjnych w Polsce, co właśnie skłoniło mnie do założenia takiej grupy, jak się nie spróbuje to się efektów nie pozna, a gdybać nie ma sensu, może wypali może nie, jeść i pić taka grupa nie woła, ani krzywdy nie robi, więc co szkodzi spróbować?
- tymek
- Gaduła
- 9
- Podziękował: 78 razy
- Otrzymał podziękowania: 136 razy
- Kontakt:
Nie zrozumcie mnie źle, informować można itp. Nie widzę w tym żadnego problemu. Na przykład "Dzisiaj CFC wypuściło Final Crisis 04-05", ale bez odnośnika.
Nie chcę, żeby to było jakoś opacznie zrozumiane, ale szefostwo CFC ma jasne stanowisko w kwestii "promowania się".
Informować można. Linkować... cóż, nie będziemy drzeć szat, ale po prostu nie życzymy sobie linkowania strony CFC na portalach typu facebook.
Nie chcę, żeby to było jakoś opacznie zrozumiane, ale szefostwo CFC ma jasne stanowisko w kwestii "promowania się".
Informować można. Linkować... cóż, nie będziemy drzeć szat, ale po prostu nie życzymy sobie linkowania strony CFC na portalach typu facebook.