Co nowego na półce z komiksami

Awatar użytkownika
GEDiNAZGUL
MODERATOR
8
Podziękował: 375 razy
Otrzymał podziękowania: 374 razy

Co nowego na półce z komiksami

Post autor: GEDiNAZGUL »

Myślę, że warto byłoby tutaj umieszczać swoje opinie o przeczytanych, zakupionych komiksach. Podobny temat był na starym forum. Sam nieraz sugerowałem się opiniami fanów przy zakupie nowości. Gusta są różne, ale zawsze warto je poznać.

The Shadow - Ciekawy komiks, podoba mi się zwłaszcza gra wszystkich stron, by...
Locke & Key 04 - Najsłabsza z części, ale całość ok.
Bękarty z południa - komiks w stylu starych filmów akcji z fajnym wątkiem syna i ojca. Dobra pozycja!
Coutoo- Andreas w najwyższej formie.
Anioł przeznaczenia - parę braków, ale komiks wciągający. Fajne wydanie.
Rosiński- rysunki, opowieści, wywiady i jeszcze raz rysunki. Tego się nie czyta i nie ogląda, to się chłonie.

Wolne do końca roku, trzeba w końcu przeczytać resztę zakupionych komiksów na mikołajki ;)
Awatar użytkownika
tymek
Gaduła
8
Podziękował: 78 razy
Otrzymał podziękowania: 135 razy
Kontakt:

Re: Co nowego na półce z komiksami

Post autor: tymek »

To już wydali "The Shadow"? Szybko. Fajnie.

Moja lista komiksów do kupienia ciągle rośnie. Muszę coś kupić, ale to w styczniu, bo teraz po świętach cienko z kasą.
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowania: 143 razy

Post autor: komixpmi »

1.jpg
Dokładnie 24 grudnia (idealnie pod choinkę) udało mi się uzbierać wszystkie aktualnie wydane w naszym kraju odcinki WIELKIEJ KOLEKCJI
KOMIKSÓW MARVELA . Numer 13 :MARVELS to prawdziwa perła i zainteresuje nawet kogoś , kto nie przepada za superbohaterami . Numer 4:WOLVERINE to bardzo ciekawa i zamknięta w całość opowieść o Loganie . Odcinek 20 : DAREDEVIL "Odrodzenie" , to jedna z najciekawszych historii z udziałem niewidomego i nieustraszonego śmiałka . Tom 36 : "Wolverine Geneza" -czyli objawienie początków powstania sławnego Rosomaka w świetnym stylu . Jest jeszcze wiele ciekawych numerów , których nie zdążyłem jeszcze przeczytać . Jeżeli jednak ktoś chciałby zapoznać się z opinią na temat , czy warto kupić lub przeczytać coś po polsku z MARVELa , to chętnie służę radą . Na początek komiksy , których tytuły wymieniłem , to odcinki , które każdy przeczyta z miłą chęcią i będzie zadowolony :D
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

1.jpg
Jestem po świeżej lekturze 80 numeru WIELKIEJ KOLEKCJI KOMIKSÓW MARVELA -
"Nick Fury , Agent SHIELD ". Jeżeli ktoś lubi klimaty szpiegowskie w rodzaju Jamesa Bonda , to zdecydowanie komiks dla takich osób.
Naszpikowany tajemniczą akcją i różnego rodzaju gadżetami tom przerzuca agenta z jednej intrygi w kolejną .
Ja niestety nie trawię takich klimatów , więc komiks nadaje się do czytania tylko przez wybrane grono ludzi , którzy go zapewne docenią .
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

P1200078.JPG
"WOLVERINE : ORIGIN" , "WOLVERINE : ORIGIN II" i "WOLVERINE : WEAPON X" to tomy , które fan Rosomaka musi poznać , bez żadnego ale . Z tych tomów dowiadujemy się , jakie wydarzenia naznaczyły tego znanego wszystkim bohatera cierpieniem i jak wiele stracił już na początku swojej drogi życiowej .Lekturę tą odnajdziecie w odcinkach 36 i 45 WIELKIEJ KOLEKCJI KOMIKSÓW MARVELA , oraz osobnym albumie "Origin II" . Serdecznie polecam wszystkim zapoznanie się z tymi arcydziełami .
Awatar użytkownika
tymek
Gaduła
8
Podziękował: 78 razy
Otrzymał podziękowania: 135 razy
Kontakt:

Post autor: tymek »

Ja aktualnie czytam "Życie i śmierć Kapitana Marvela część 1" z WKKM i jest to bardzo zadowalająca lektura. Epicka historia, w której wiele się dzieje. Fakt, czuć, że komiks ma swoje lata, ale fabuła jest moim zdaniem świetna. Jestem w połowie pierwszego tomu, drugi już czeka na przeczytanie.

Wspaniale, że WKKM daje nam poznać takie perełki.
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

11.jpg
P1200080.JPG
Za mną 75 numer WIELKIEJ KOLEKCJI KOMIKSÓW MARVELA , czyli "Iron Man Upadek i wzlot " . Czytam Wielką Kolekcję zgodnie z kolejnością wydarzeń zatem póki co jesteście skazani na recenzje klasyków . Niestety ten numer postarzał się i historie w nim zawarte pokazują potyczki Złotego Avengera z superłotrami , których dziś zmiótł by jednym pstryknięciem palca . Ile można walczyć z metalowymi puszkami i sterującymi nimi szalonymi naukowcami ?
Poza tym rzadko kto interesuje się w tym albumie ponadprzeciętną inteligencją Tonego Starka , tylko wszyscy łapczywie pragną posiąść tajemnicę jego zbroi . Dużym plusem są niekiedy bardzo ciekawie narysowane plansze komiksowe tak charakterystyczne dla okresu , w którym komiks ten został oryginalnie wydany . Nie ma jednak tak zachowanej świeżości , jak na przykład "Fantastyczna Czwórka Nadejście Galactusa " . Zatem jest to lektura tylko dla tych , którzy już nie mają co czytać z kolekcji Marvela , lub też uwielbiają starego poczciwego Blaszaka w każdej postaci .
Awatar użytkownika
GEDiNAZGUL
MODERATOR
8
Podziękował: 375 razy
Otrzymał podziękowania: 374 razy

Post autor: GEDiNAZGUL »

Kolejne przeczytane niedawno komiksy:

Asterix - Papirus Cezara, w końcu dobra część przygód nieugiętych Galów w starym stylu.
Trzy cienie - Komiks z najwyższej półki. (drugie czytanie)
Wiedźmin - Fajne wydanie zbiorcze, choć sam komiks kuleje pod względem rysunków i scenariusza.
Strażnicy początek 01 - Komediant - fajny, Rorschack - lepszy z tego duetu. (na szczęście postacie, które mnie interesowały zostały umieszczone w jednym tomie).
Saga o Atlasie i Axisie - Akcja się rozwija, ciekawe analogie do rzeczywistego świata. Zwierzęta są zwierzętami!!! Największy plus.
Baśnie - uf, po dwóch słabych albumach (literałowie i crossover) w końcu dwa dobre. Byle tak dalej!
Sisters 1-2 - znałem wcześniej tę serię z oryginału. Przyjemna i z wyważonym humorem, fajnie się czyta.
Merlin 01 - tę serię przeczytałem już całą. Pierwsze części nie są tak dobre, jak kolejne. Jednak cena albumu 02 odstręcza od jego kupienia, zbyt wiele wychodzi dobrych komiksów, by wydawać tyle kasy za standardowe wydanie w miękkiej oprawie.
Batman: Rok Pierwszy - Fajne wzbogacone wydanie. Pierwszy album z Batmanem na mojej półce. Ale naprawdę warto go mieć. Zastanawiałem się nad kupieniem Powrotu MR ,ale nie sięga temu do pięt.
Najdłuższy dzień przyszłości - Dobra opowieść graficzna. Ciekawe przesłanie.
Dawid Boring - Spodobał mi się ten komiks, a zwłaszcza jego nastrój, choć nie ejst to wybitna pozycja.
Szklane miecze 03 - Dobry średniak z ciekawymi rysunkami.
Świetlista brygada - Dzięki pewnej grupie kupiłem kolejny komiks. Dobra pozycja z równie dobrym zakończeniem.
Stickleback - Największy plus to klimat i unikalny styl rysunków. Scenariusz ok.
Toshiro - Tu spodziewałęm sie czegoś w stylu "Josephine" z ciut większą ilością krwi... Jednak autor poszedł mocno do przodu, choć Josephine mocno mi podeszła, to ta pozycja jest jeszcze lepsza. klimat Hellboya, jeeeah! (drugie czytanie)
Hellboy - W piekle - Takiego Hellboya to ja lubię!
myga
Bywalec
8
Podziękował: 3 razy
Otrzymał podziękowania: 12 razy

Post autor: myga »

No to na święta wydawnictwa zaserwowały mi kilka tytułów grumikowych :)
- Chew tom 3 - kontynuacja - część średnia ale można życzyć takiej średniości innym tytułom
- Saga tom 3 - dla mnie pozycja obowiązkowa
- Fatale tom 3 - mam nadzieję na więcej Brubakera od Muchy - to się naprawdę świetnie czyta
- Juan Solo - rozmiar komiksu megasuperwielki czyta się superrr
- Świetlista Brygada - kupiłbym jakby było jeszcze mniejsze ale żalu trochę pozostało
- Luthor - papierowej wersji jeszcze nie oczytałem ;) z GruMiKowej translacji wynikało że warto.

...lecz nie tylko
- Nowa Granica - to naprawdę jest DELUXE
- Narodziny Demona - średniak
- Trójca - w moim odczuciu najgorsze z DC Deluxe
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

1a1.jpg
1a2.jpg
Za mną lektura kolejnego albumu z serii WIELKA KOLEKCJA KOMIKSÓW MARVELA nr 78 .
Tym razem przeczytałem kolejny klasyk czyli "INCREDIBLE HULK : POTWÓR NA WOLNOŚCI" . Stwierdzam ogólnie , że z pewnością wybitne dzieło to nie jest . Można powiedzieć nawet , iż jest to komiks słaby i można po niego sięgnąć , gdy nie mamy innej pozycji z Marvela do przeczytania . O ile jeszcze pobyt Bruce Bannera w Asgardzie czyta się bardzo przyjemnie , o tyle z każdą kolejną historią popadamy w znudzenie . Autorzy w tym komiksie popełnili strasznie dużo błędów . Już na okładce dostajemy Hulka z czterema palcami u stopy . Przemiana Bannera w Superherosa następuje tutaj wedle uznania autora bez konkretnej przyczyny , co wprowadza czytelnika w kłopotliwe zawirowania . Dodatkowo Hulk prawie przez cały czas w dymkach komentuje co będzie za chwilę robił i mówi jakby sam do siebie - to bardzo frustrujące . Zatem album ten nie broni się zarówno rysunkami (wielokrotnie jednokolorowe plansze zamiast porządnego tła) , ani też scenariuszem . Słabiutki klasyk - nie polecam , choć w porównaniu z poprzednio opisywanym przeze mnie Iron Manem to i tak czytało się go lepiej ( to oznacza , że im będę relacjonował nowsze dzieła , tym powinno być lepiej) .
ODPOWIEDZ