Przeczytałem - polecam/odradzam

Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowania: 143 razy

Re: Przeczytałem - polecam/odradzam

Post autor: komixpmi »

AWANTURA 1.jpg
KOMIKS : AWANTURA 1/1990
Scenariusz : A.Janicki,R.Maciejewski,J.Michalski,K.Różański
Rysunki : A.Janicki,R.Maciejewski,J.Michalski,K.Różański
Wydawnictwo : HORUS
Liczba stron : 36
Format : A4
Oprawa : Miękka
Papier : Offsetowy
Cena okładkowa : 5500 zł (starych)
Cena rynkowa : Szeroko dostępny na aukcjach internetowych za około 30-40 zł

Jak na początek lat dziewięćdziesiątych i polskie realia to przyznać muszę, że komiks zaskakiwał bardzo szeroką gamą tematów, a dodatkowo zawierał także opis o ważnych autorach komiksowych spoza naszych granic.Otrzymujemy tutaj kolejno komiksy : 1."Księga przejść" część 1autorstwa Romana Maciejewskiego-jako ciekawostkę przytoczyć należy fakt,iż spotykamy tutaj Polską rudowłosą odpowiedniczkę PHOENIX , czyli Magdę ,która wraz z kolegami udaje się na wycieczkę.Podróż tą poprzedzają senne wizje głównej bohaterki, które zdradzają nam,że Magda jest częścią jakiegoś ważnego planu.Niestety rysunek w tym komiksie zasługuje na bardzo słabą ocenę , co nie pozwala mi absolutnie wczuć się w klimat tej historii.2."Marzenie" autorstwa Andrzeja Janickiego-pięknie narysowany komiks ukazujący bodajże pojedynek Brytyjczyków z Wikingami z zamierzchłych czasów, a całość zwieńczona jest zaskakującym zakończeniem.3"Samotnik" część 1 autorstwa- ciekawie zapowiadająca się opowieść Sci-fi z najemnikami w roli głównej.Rysunki niezłe więc całość można także ocenić na dobrą szkolną ocenę 4."OXANA" część 1- solidna opowieść fantasy ukazująca walkę dwóch zwaśnionych rodów , a w środku tej bitwy tytułowa postać Oxany,która decyduje się na bohaterski uczynek w trudnych czasach.
Zatem całą zawartość tego magazynu komiksowego należy ocenić zdecydowanie na plus.Prawdopodobnie mi tak przypadła do gustu ,iż sięgnę w najbliższym czasie po kontynuację w postaci tomu 2. Wam również mogę szczerze doradzić lekturę tego komiksu.
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

AWANT 2.jpg
KOMIKS : AWANTURA 1(2)/1991
Scenariusz : R.Maciejewski,J.Michalski,K.Różański
Rysunki : R.Maciejewski,J.Michalski,K.Różański
Wydawnictwo : HORUS
Liczba stron : 36
Papier : Offsetowy
Cena okładkowa : 6500 zł
Cena rynkowa : Około 30-40 zł na aukcjach internetowych

Zatem tak jak przewidywałem szybko zabrałem się za lekturę 2-go numeru "Awantury" i ponownie nie zawiodłem się.W numerze tym otrzymujemy kontynuację trzech opowieści z numeru pierwszego,oraz dość sporą garść publicystyki na temat powiązań komiksu ze światem filmu."Oxana" część 2 to nadal kawałek świetnego serialu fantasy,lecz niestety akcja zbyt mocno zwolniła i to działa na minus ."Samotnik" część 2 chyba ma troszkę gorsze rysunki niż w części pierwszej.Natomiast tutaj na plus zadziałały wewnętrzne rozterki głównego bohatera,co pokazuje nam,że nie jest tylko tępym mięśniakiem i sprawdza się jedynie jako najemnik.Zaczyna on walczyć w imię wyższych wartości."Księga przejść " część 2 to lustrzane odbicie części pierwszej, czyli kiepskie rysunki z nieco lepszym od nich scenariuszem.
Zauważam,że numer dwa już mnie nie wciągnął tak jak album premierowy, ale zapewne sięgnę w następnej kolejności po numer trzeci i kolejne.Najgorsze co wspominam w związku z tytułem "Awantura", to to,iż prawdopodobnie komiksy tutaj zaprezentowane i opisane przeze mnie nie doczekały się zakończenia w tym magazynie ,więc zakończy się to na ostatnim albumie pewnie moim rozczarowaniem.No cóż niebawem się przekonam.
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

12 LA DOUCE.jpg
12 LA DOUCE.jpg (51.77 KiB) Przejrzano 7480 razy
KOMIKS : 12 LA DOUCE
Scenariusz : François Schuiten
Rysunki : François Schuiten
Wydawnictwo : Casterman (oryginał) , w Polsce translacja
Liczba stron : 79

Nie owijając w bawełnę , już na wstępie zapewniam,że z całą pewnością warto przeczytać ten wspaniały komiks.Poznajemy tutaj głównego bohatera,który ponad wszystko miłuje w swoim życiu Lokomotywę , której jest maszynistą i "sercem". Niestety na nieszczęście tego mężczyzny jego maszyna powoli musi ustąpić miejsca o wiele nowszej technologii, z czym bohater nie potrafi się pogodzić. Walczy on z całych swych sił , aby "trzymać przy życiu" jego ukochaną.Bardzo dobry scenariusz wciąga nas odpowiednim rytmem prowadzenia historii, a całość dodatkowo okraszona jest idealnie realistycznymi rysunkami,które dodatkowo zyskują na wartości przez to,że komiks jest czarno-biały.Po przeczytaniu zapewne wielu czytelników zda sobie sprawę , że może utożsamiać się z głównym bohaterem poprzez podstawienie w miejsce jego pociągu swojej pasji.Atutem jest także bardzo zaskakujący scenariusz ,który do samego końca lektury nie pozwala nam na to, abyśmy mogli odgadnąć bardzo ciekawe zakończenie.
cornholio
Bywalec
8
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowania: 8 razy

Post autor: cornholio »

W ogóle ten autor jest godny polecenia. I "Miasta mroku" z Peetersem - arcydzieła, przynajmniej dla mnie. U nas chyba zaczęli wydawać i było trochę translacji, ale niestety nie są zbyt popularni. Może ktoś wrzuci jakieś translacje/napisze coś więcej?
Awatar użytkownika
GEDiNAZGUL
MODERATOR
8
Podziękował: 375 razy
Otrzymał podziękowania: 374 razy

Post autor: GEDiNAZGUL »

Pomalu zbieram się do napisania czegoś, a sporo komiksów przeczytanych i czekajacych na lekturę leży na pólkach. Kolekcja podzielila sie na dwa mieszkania więc ciężej ogarnąć ;)
Ale warto polecić, nawet jeżeli nie we wlasnej osobie. Recki bez jaj i bylejakosci wypowiedzi oraz strasznych ochów i achów pod wydawnictwa... za darmowe egzemplarze.

https://m.youtube.com/watch?v=34wlx6fPn7U
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

KOLO-12.jpg
KOMIKS : KOLONIZACJA # 1 KOSMICZNI ROZBITKOWIE
Scenariusz : Denis-Pierre Filippi
Rysunki : Wincenzo Cucca
Wydawnictwo : AMBER
Liczba stron : 48
Format : 206 mm x 287 mm
Oprawa : Twarda
Cena okładkowa : 49,90 zł
Wartość rynkowa : Tom dostępny bez problemu na aukcjach za 30 zł
OPIS : XXXIII stulecie. Ludzkość zdołała skolonizować liczne światy dzięki pomocy pokojowej i życzliwej pozaziemskiej cywilizacji Atilów i jej zaawansowanej technologii. Ale wiele statków kosmicznych, które wyruszyły na podbój kosmosu kilka lat przed pierwszym kontaktem z kosmitami, zaginęło w przestrzeni. Zagubione w bezmiarze kosmosu statki stały się łupem i stawką w rozgrywce między wszelkiego rodzaju grabieżcami. Aby odnajdować te statki pierwszych kolonistów, Agencja sformowała doborowe zespoły, a wśród nich zespół dowodzony przez Millę Aygon.

Jeżeli ktoś lubi space operę s-f to na pewno po lekturze tego tomu się nie zawiedzie.Otrzymujemy w tym komiksie porcję ciekawych przygód ekipy poszukiwaczy pierwszych kolonizatorów , których statki nie dotarły do celu i rozsiane są po całym kosmosie.Język ,mimo , że zawiera sporo fachowych sformułowań , to nie sprawia problemu z odnalezieniem się w fabule.Najciekawsza postać , to odnaleziony kolonista i jego historia , która pozostawia wiele niewyjaśnionych wątków i stawia przed czytelnikiem sporo zagadek.Scenarzysta od samego początku lektury rzuca czytelnika w sam środek akcji bez zbędnego rozciągania fabuły. Rysunki , jak przystało na dobry komiks frankofoński prezentują solidny poziom, zatem znajdziemy tu sporo ciekawych obrazów.Jedynym minusem , jaki mocno mi przeszkadzał , to płytkość charakterów całej ekipy ,którzy troszkę się zlewają i nie dają się za bardzo poznać indywidualnie.Całość jednakże prezentuje się okazale i z pewnością zachęca do śledzenia kolejnych zawiłych przygód tej kosmicznej paczki znajomych.
KingKong
Bywalec
2
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowania: 2 razy

Post autor: KingKong »

Właśnie skończyłem czytać "4 dzieciaków wchodzi do banku" i jestem bardzo miło zaskoczony, jest klimacik, są fajni bohaterowie, jest poprawność polityczna ale nie pchana na siłę. Niby komedia a dramat. Plansze przywodząc na myśl stare gierki retro w niektórych momentach. Czuć z tego też taki klimacik lat 80-90. Jest naprawdę spoko. Myślę że przy kumatym reżyserze byby z tego fajny miniserial np na netflix
KingKong
Bywalec
2
Podziękował: 11 razy
Otrzymał podziękowania: 2 razy

Post autor: KingKong »

Czytam obecnie"7 Cudów Świata " i po czterech tomach jestem miło zaskoczony. Bardzo fajne zwroty akcj. Widać że tłumacz zrobił dobra robotę i musiał włożyć w to dużo serducha więc dziękuję mu bardzo. W skruvie
Tom 1 Grecka tragedia
Tom 2 Opowieść miłosną z plottwistem
Tom 3 Zagadki kryminalne starożytności
Tom 4 Opowieść o Łotrzykach i zlodziejaszkach
Każdy tom jest inny i ma swój urok. O pozostałych 3 tomach napisze jak skończę. Bardzo fajna lektura ;)
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

1.jpg
2.jpg
3.jpg
KOMIKS : KOCIA PLANETA
SCENARIUSZ : Jakub Martewicz
RYSUNEK : Jakub Martewicz
Wydawnictwo : Martewicz
Liczba stron : 72
Format : 210 mm x 297 mm
Oprawa : Twarda
Cena okładkowa : wersja SKETCH COVER (100 zł) wersja standard (49,90 zł)
Wartość rynkowa : dostępne tylko u autora na aukcji internetowej, nie spotkałem przedmiotu od innych sprzedawców
OPIS : Kosmiczny najemnik Jan Banam udaje się na Kocią Planetę w celu renegocjacji kontraktów handlowych z Ziemią.Z pozoru rutynowa misja okazuje się coraz bardziej niebezpieczna i pełna niedopowiedzeń.W końcu Banam podejmuje samotną wyprawę w głąb planety, której od dawna nie odwiedził nikt z zewnątrz.A koty ? Te również kryją własne, mroczne tajemnice...

Na wstępie słów kilka poświęcić muszę autorowi komiksu : Jakub Martewicz to mega pozytywna postać , bardzo uzdolniony scenarzysta i rysownik.Jeżeli do tej pory nie spotkaliście się z jego twórczością , a interesuje Was sztuka komiksowa , to macie sporo do nadrobienia. Na słowa uznania zasługuje precyzja i staranność , z jaką polski artysta stworzył swe dzieła.W komiksach Jakuba otrzymujemy mieszankę wybuchowej akcji ,a także starannie stworzonej fabuły.

"Kocia Planeta" to komiks z nietuzinkową fabułą , którą autor starannie prowadzi i trzyma nas czytelników w niesamowitym napięciu.Czytając komiks , nasze oczy sycą się prawdziwą ucztą w postaci znakomitych rysunków (robotę robią wspaniałe pełnostronicowe obrazki). Główny bohater jest postacią wyraźną i pasującą idealnie do otaczającego ją świata . Znajdziemy tu naprzemiennie elementy S-F i Fantasy , a przedstawione stworzenia, sceny walki zapierają dech w piersi. Całość prowadzi nas do zaskakującego zakończenia z przesłaniem i po zakończonej lekturze , aż żałujemy , że to już koniec albumu. Polecam wszystkim ten wspaniały komiks , który należy przeczytać i obejrzeć , bo zarówno scenariusz i rysunki są tutaj wybitne i warte uwagi. POLECAM !!!
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

Szklane-Miecze-Yama-Tom-1.jpg
KOMIKS : SZKLANE MIECZE # 1 : YAMA
Scenariusz : Sylviane Corgat
Rysunki : Laura Zuccheri
Wydawnictwo : EGMONT
Liczba stron : 56
Cena okładkowa : 29,99
Wartość rynkowa : Szeroko dostępny na aukcjach i w sklepach internetowych za około 20 zł
OPIS : Słońce stopniowo gaśnie , zmiana klimatu grozi uczynieniem świata niezdatnym do życia miejscem i wydaje się nie do powstrzymania ...
Aż nadlatujące z innego wymiaru cztery miecze uderzają w ziemię , lądując w wielkim oddaleniu od siebie , w czterech różnych miejscach.
Tylko ten , kto odnajdzie cztery miecze , może zapobiec katastrofie.

Komiks przedstawia nam przygody młodej dziewczyny o imieniu Yama , która jest córką wodza plemienia i pięknej kobiety o imieniu Tęcza.Już od jej najmłodszych lat , widać , że jest bardzo odważna gdyż poluje samotnie w lesie pełnym dzikich zwierząt. Jest to komiks fantasy przepięknie zilustrowany i z solidnym scenariuszem , ale w mojej opinii brakuje w nim więcej magii (tytułowe szklane miecze z nieba to trochę mało). Poza tym walki również nie ma zbyt wiele i akcja , jak przystało na pierwszy tom rusza trochę ospale stawiając więcej znaków zapytania , aniżeli dając odpowiedzi.Splot nieszczęśliwych zdarzeń powoduje , że główna bohaterka staje się wojowniczką , która rusza drogą wiodącą do zemsty za krzywdy , które zostały jej wyrządzone. Okazuje się również , że może ona stać się narzędziem do ratunku dla umierającego świata.Zatem po przeczytaniu pierwszej części mam pozytywne odczucia i z chęcią zapoznam się z kolejnymi tomami tej serii wydanej w naszym rodzimym języku w roku 2015.
ODPOWIEDZ