Przeczytałem - polecam/odradzam

Awatar użytkownika
Maharana
Bywalec
8
Podziękował: 25 razy
Otrzymał podziękowania: 6 razy

Kaoru Mori: Otoyomegatari (Opowieść panny młodej)

Post autor: Maharana »

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Pierwszy tom tej mangi dostałem do przeczytania od znajomej miłośniczki japońskich komiksów. Jako, że jestem fanem ładnej, detalicznej kreski zachwyciłem się tą mangą. Scenariusz interesujący. Akcja dzieje się w Azji Środkowej (chyba tereny obecnego Turkmenistanu, ale sama Kaoru Mori sugeruje, że akcja dzieje się wśród plemion Kazachów w XIX w.). Pietyzm autorki w rysowaniu strojów bohaterów i wystroju wnętrz budzi podziw. Rysunek ma jeden minus: pierwszy plan jest zwykle dopieszczony, drugi natomiast jest już mniej a nawet mało staranny. Główni bohaterowie trochę baśniowi, zwłaszcza Amira, tak idealna, że aż nierzeczywista :mrgreen: . Każdy tom najlepiej zacząć do "takich tam śmiesznych dodatków" w których Mori wyjaśnia pewne niuanse fabuły, odpowiada na pytania czytelników i oczywiście wszystko podlane jest pewną dawką humoru. Poziom "śmiesznych dodatków" jest różny. Najsłabszy w tomie siódmym. Treść poszczególnych tomów układa się w sagę klanu Eihonów. Po drugim tomie Mori wyraźnie znudziła się idealną Amirą i skupiła na przygodach bohaterów drugoplanowych. Odświeżyło to nieco serię i pozwoliło zaprezentować szersze możliwości rysunkowe autorki. Uwagę zwracam szczególnie na budynki. Dbałość o szczegóły nasuwa mi myśl: Mori ewidentnie przerysowuje wnętrza pałaców z fotografii. Zastanawiam się tylko nad tym, jakiego używa szablonu do niemal geometrycznej precyzji przy rysowaniu wzorów na ścianach. Trudno mi uwierzyć, że sama od ręki tak rysuje (pałac Anis, tom 7). W kwestii strojów bohaterów Mori jest dość monotonna. W przypadku Amiry, nie stawiam jej z tego tytułu zarzutu, bo nomadzi nie hołdowali żadnej modzie, a ubranie miało być wygodne i zapewniać dobrą ochronę ciała. Za to Anis pławiąca się w luksusie przez cały tom 7 jest ubrana w ten sam strój!!! A akcja dzieje się kawałek czasu. Nie uwierzę, że kobieta z tak bogatego domu nie dbała o codzienną zmianę ubrania. Podejrzewam raczej, że autorce - wbrew zapowiedziom - nie chciało się eksperymentować z większą liczbą ciuchów dla Anis i skupiła się tylko na jednym z nich. Oczywiście cała opowieść jest po trosze fantazją. Kobiety w Azji Środkowej wcale nie miały lekkiego życia.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2016, 9:49 przez Maharana, łącznie zmieniany 2 razy.
https://kapitanzbikszkice.wordpress.com/

"Wylali mnie za wódkę. Za chlanie w czasie pracy.
— No coś ty? — spojrzała na niego z niedowierzaniem. — Za wódę z milicji? Za to się z milicji
nie wyrzuca. Przecież tam wszyscy piją..."
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowania: 143 razy

Re: Przeczytałem - polecam/odradzam

Post autor: komixpmi »

34 she hulk.jpg
Numer 34 WIELKIEJ KOLEKCJI KOMIKSÓW MARVELA od Hachette pt " SHE-HULK Samotna zielona kobieta " to z całą pewnością pełny bardzo dobrego humoru komiks . Główna bohaterka stara się tutaj pogodzić pracę prawnika z rolą Superbohaterki i życiem imprezowiczki . W świecie MARVELA komiks ten jest odskocznią od epickich opowieści o ratowaniu wszechświata i ukazuje nam luźne , oraz bardzo zabawne przygody silnej i pięknej bohaterki , której życie prywatne jest bardzo kolorowe . Niestety momentami komiks zaczął się dłużyć i treść była zbyt rozwinięta natomiast akcja niemalże stawała w miejscu . O ile scenariusz Dana Slotta nie był najgorszy , to rysunki były w tym albumie bardzo kiepskie .Postać Thinga z Fantastic Four to wręcz tragedia . Podsumowując to raczej jestem na NIE dla tego komiksu .
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

okladka-9.jpg
"AVENGERS -UPADEK AVENGERS" , czyli 9 tom z serii WIELKIEJ KOLEKCJI KOMIKSÓW MARVELA , to zupełna odwrotność opisywanego poprzednio odcinka z She-Hulk . Tutaj mamy epickie wydarzenia , które rzucają dzielnych Avengers na kolana . Jest tutaj także olbrzymia dramaturgia , rysunki są znakomite , a akcji jest nawet zbyt wiele jak na taki album . Właśnie te zbyt szybkie skoki akcji można wskazać , jako jeden z niewielu mankamentów tego znakomitego dzieła . Z całą pewnością jest to jeden z lepszych komiksów z serii WKKM . A więc prędko moi drodzy zabierać się do czytania , albo nie dostaniecie długiego majowego weekendu :)
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

okladka-2.jpg
"Astonishing X-Men Obdarowani" (2 tom WKKM) , to obowiązkowa lektura nie tylko dla fanów grupy mutantów . Seria ta skupia się głównie na postaciach
występujących w komiksie . Olbrzymi konflikt wybucha między bohaterami , kiedy okazuje się , że dostępny stał się "lek na mutację" . Jak by tego było mało na scenę wkracza bardzo groźny superprzestępca z innej planety , czyli tajemniczy Ord . Zarówno rysunki Johna Cassadaya , jak i też scenariusz Jossa Whedona stoją na wysokim poziomie . 160 stron komiksu daje nam wiele emocji i trzyma w napięciu . Nie ma na co czekać - zabierajcie się za czytanie tego albumu - POLECAM !!!
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

okladka-28.jpg
Tom 28 WKKM , czyli jedziemy dalej z moją ukochaną drużyną w tytule "X-Men Niebezpieczni" . Scenariusz i rysunki są rewelacyjne . Dostajemy tutaj co chwila nowe sceny walki zrealizowane w brawurowy sposób . Dowiadujemy się także sporo o postaciach z zespołu . Lepiej nie drażnić X-Ludzi , bo mogą zrobić swoim wrogom taką krzywdę , jakiej jesteśmy świadkami w tym albumie . Serdecznie polecam przeczytanie tej ciekawej lektury .
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

X-F 109.jpg
X-F 109.jpg (32.42 KiB) Przejrzano 1596 razy
X-FACTOR # 109 , który dziś przeczytałem jest wstępem do Age of Apocalypse , eventu , który jest właśnie prezentowany przez cały miesiąc (40 komiksów !!!) przez grupę http://www.grupa-cfc.pl/ W komiksie X-FACTOR jest wszystko , czego wymagam od MARVELA - czyli cała masa różnej maści Superherosów , olbrzymia ilość akcji , wątki psychologiczne , oraz dobre rysunki . Widzimy , jak w głowie Legiona rodzi się wizja naprawy rzeczywistości , a wiemy czym może skończyć się próba zabawy z czasem . Akcja w komiksie płynie w szalonym tempie i dostarcza nam sporo emocji , oraz zwrotów akcji . Jeśli zatem ktoś nie czytał to zachęcam !!!
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

UNX 320.jpg
Akcja , w której to Storm , Phoenix , Psylocke , Iceman , oraz Bishop stają do otwartej walki z Legionem pochłonęła mnie bez reszty podczas lektury Uncanny X-Men # 320 . Momentami komiks ten jest może troszkę za bardzo przegadany , jednakże na brak akcji na pewno narzekać nikt nie będzie. Widzimy jak mutant zwany Legionem przybiera na sile i potrafi dokonać niewyobrażalnych czynów . Nawet X-Meni w tak silnym składzie są tylko pionkami w jego pogmatwanej grze i prawie nie zwraca na nich uwagi . Legion dąży do realizacji swojego z góry ustalonego planu i wierzy , iż to co robi jest dobre . Idzie tutaj zauważyć niewielką linię , jaka dzieli dobro od zła . Widzimy także , że zabawa z czasem przybiera coraz to śmielszy obraz , o czym przekonuje się Storm . Dzieję się bardzo wiele , jak na tak mały objętościowo album , więc nie czekajcie tylko startujcie z czytaniem .
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

Cable_Vol_1_20.jpg
Rozpędziłem sie jak pendolino z czytaniem Legion Quest i pomijając kilka komiksów niespodziewanie znalazłem sie w zeszycie oznaczonym jako "Cable" # 20 . Tutaj następuje szok . Nie mamy bowiem do czynienia z bitwą , czy też szybką akcją . Widzimy natomiast grupę superludzi na chwile przed końcem znanego nam wszystkim świata . Jest to czas ważnych wyznań , trudnych pytań , ciężkich decyzji , małych zwycięstw , bólu , radości . Czytanie tego albumu jest wzruszające i sprawia , że aż ciarki przechodzą po plecach . Rysunki są całkiem niezłe , ale scenariusz jest najwyższych lotów . Nie muszę dodawać nic więcej ... jeśli chcecie to zapraszam do udziału w tak ważnej chwili w życiu Superbohaterów MARVELA !!!
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

portrait_incredible.jpg
portrait_incredible.jpg (26.24 KiB) Przejrzano 1575 razy
To co przeczytałem w X-Men Alpha to totalny szok . Spotykamy się z wizją świata , gdzie Magneto przewodzi X-Men , Xavier umarł za Mistrza Magnetyzmu , a Sabretooth prowadza na smyczy mutanta jeszcze dzikszego niż on sam . To prawdziwa jazda bez trzymanki , więc proponuję wam wsiadajcie i ruszajcie w pogoń za Jeźdźcami Apokalipsy . Wiem po tym jednym numerze , iż Age of Apocalypse zapowiada się na znakomity kawałek rozrywki . Scenarzysta stworzył świat , którego nikt inny by sobie nie wyobraził i skreślił dotąd obowiązujące kanony MARVELA . Z napięciem oczekuję , co też przyniosą kolejne albumy ukazujące poczynania Apokalypsa chcącego zawładnąć całym światem .
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

1.jpg
1.jpg (47.11 KiB) Przejrzano 1553 razy
Kiedy rozpoczynałem czytanie 90 tomu Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela pt "AVENGERS - SAGA O KORVACU" nie spodziewałem się , iż natrafię na taką fajną perełkę . Kolejny klasyk MARVELA , który udowadnia , że to co mogłoby wydawać się przestarzałe i nieaktualne - wcale takie być nie musi , a wręcz przeciwnie . Na całe szczęście tworzenie tego dzieła powierzono samemu Jimowi Shooterowi (scenarzysta), który jak nikt inny potrafi operować wieloma postaciami , czego uczył się już od bardzo dawna działając między innymi dla DC i ukazując tam losy Legion of Super-Heroes . Można śmiało powiedzieć , że pisane przez tego artystę historie mają epicki charakter , czego Saga o Korvacu jest doskonałym przykładem .Również rysownik George Perez idealnie oddał swymi rysunkami powagę tej niesamowitej opowieści . W swych rysunkach często operuje on szerokim planem , dzięki czemu otrzymaliśmy sporo scen zapierających dech w piersi , które zapamiętamy na długo . Komiks ten porusza wiele znaczących kwestii , takich jak miłość , zdrada , odwaga , waleczność , oraz strach i ból . Sama postać Korvaca jest nie do opisania i zdefiniowania . Jest to postać o olbrzymiej mocy , równej Bogu , który jak się okazuje(o czym nie wiedzą Mściciele) jest ogólnie postacią pozytywną , która chce opanować wszechświat i wyplenić z niego wszelakie zło i nieporządek . Spotykamy się w tym albumie z pierwszymi niesnaskami na linii Captain America - Iron Man , oraz obserwujemy niechęć Quicksilvera do związku jego siostry Scarlet Witch z humanoidem Visionem . Poznajemy także Jocastę , którą stworzył Ultron (również obecny w tym zeszycie) , jako wybrankę swego serca (o ile robocik ten ma serce ?!? ) . Olbrzymi wpływ na całą historię ma także pojawienie się Strażników Galaktyki , którzy poczynania Korvaca śledzą w XXXI wieku i przenoszą się za nim do naszych (lata 70) czasów . Swoją drogą "Saga" jest także kroniką obrazującą ubiory , oraz wygląd ulic z czasów opisanych w komiksie . Zachęcam do przeczytania tego dzieła , o tym jak to Michael (podobny Bogom) mierzy się z obecnymi i byłymi Avengerami w swej walce o wspanialszy wszechświat .
ODPOWIEDZ