O komiksie w innych mediach.

Awatar użytkownika
GEDiNAZGUL
MODERATOR
8
Podziękował: 375 razy
Otrzymał podziękowania: 374 razy

Re: O komiksie w innych mediach.

Post autor: GEDiNAZGUL »

O komiksach w kinie.

Kod: Zaznacz cały

https://www.canalplus.pl/film/wideo_w/canalplus/aktualnosci-filmowe/2018/AKTUALNOSCI_FILMOWE_24022018_READY.mp4
Awatar użytkownika
GEDiNAZGUL
MODERATOR
8
Podziękował: 375 razy
Otrzymał podziękowania: 374 razy

Post autor: GEDiNAZGUL »

Kod: Zaznacz cały

https://tygodnik.tvp.pl/45529046/osamotniony-staroswiecki-dziwaczny-poszedl-dalej-w-ciemnosc?fbclid=IwAR0YYUUMlWHZAjVRnYgKU1l7-bk0oAAGRWfT4-yODpaSiMmIPPoRPX8ACqg
Zapowiedź dokumentu o M.Parowskim. Od 1 grudnia na TVP Kultura.
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowania: 143 razy

Post autor: komixpmi »

W związku z niedawną śmiercią Henryka Jerzego Chmielewskiego postanowiłem obejrzeć dokument dostępny na platformie TVP VOD (darmowa) pod tytułem Papcio Chmiel
IMG_20210129_185445.jpg
Program trwa około 50 minut i jest bardzo ciekawym dokumentem ukazującym wypowiedzi (do bólu szczere) Jerzego Chmielewskiego ,których udziela młodemu chłopakowi , który jest wielbicielem twórczości Papcia Chmiela.Młodzieniec konfrontuje także swoją wizję autora z starszym od siebie przyjacielem Chmielewskiego. Poznajemy wiele ciekawych faktów z życia komiksowego twórcy (dzieciństwo , czas wojenny , starość itp).Dokument ten zawiera także barwne i miłe wypowiedzi dzieci (córka i syn) znanego autora.
Dodatkowo po zakończeniu oglądania tego dokumentu odnalazłem na platformie TVP VOD kolejne ciekawe odcinki poświęcone komiksom o tytule MAGAZYN KOMIX
IMG_20210129_181121.jpg
Wydaje mi się , że magazyn ten dostępny jest od odcinka dziewiątego wzwyż . I już w odcinku dziewiątym mega pozytywne zaskoczenie a mianowicie wizyta w pracowni i obszerny wywiad z Bogusławem Polchem , który w wesoły i nieskrępowany sposób przedstawia swoją przygodę związaną z twórczością komiksową . Odcinek tego magazynu trwa 25 minut , zatem uważam , iż jak najbardziej warto poświęcić tą chwilę na zapoznanie się z ciekawymi tematami dotyczącymi sztuki komiksowej.Ja zapewne także będę z chęcią oglądał kolejne odcinki (jest chyba około 30 dostępnych za darmo na platformie TVP VOD) i Wam wszystkim drodzy komiksomaniacy także polecam.
Na uwagę zasługuje także fakt , że przeglądając na TVP VOD powyższe propozycje przewinęły mi się na ekranie także inne treści związane z komiksami , bo na 100% widziałem także jakiś dokument gdzie na obrazku przedstawiony był Orient Man Baranowskiego.Okazuje się zatem , że przez przypadek odkryłem dziś całkiem sporą kopalnię wiedzy komiksowej na platformie TVP VOD ku swojemu radosnemu zaskoczeniu.
ODPOWIEDZ