Zabawa: kto cię ochroni?

Awatar użytkownika
Akira
Gaduła
8
Podziękował: 78 razy
Otrzymał podziękowania: 53 razy

Zabawa: kto cię ochroni?

Post autor: Akira »

Luźna zabawa (znając poprzedni forum dojdziemy do 5 strony i tyle tego będzie, ale spróbujmy :lol: ) polegająca na tym że wybieramy bohatera z listy jako naszego ochroniarza który nas będzie chronić przed pozostałymi. Krótko napisać dlaczego sądzimy że da sobie radę przeciwko pozostałym. Jako że lista jest krótka można dodawać własnych bohaterów, a ja dodam do pierwszej strony (jak kto mniej znany to proszę podać tytuł komiksu/mangi). Mam nadzieję że wyniknie z tego ciekawa dyskusja :lol:

1. Batman (DC)
2. Green Lantern (DC)
3. Wonder woman (DC)
4. The Flash (DC)
5. Robin (DC)
6. Superman (DC)
7. Lobo (DC)
8. Captain America (Marvel)
9. Iron man (Marvel)
10. Spider man (Marvel)
11. Wolverine (Marvel)
12. Saitama (Manga One PunchMan)

Ja idę jako pierwszy. Gdybym miał wybierać to mój wybór padłby na Saitamę. Dlaczego? Bo to jeden z najpotężniejszych i nie do zniszczenia bohaterów jaki kiedykolwiek został narysowany, w mangach jak i komiksach. Walki u niego trwają krótko, przeciwników jak mocnych powala jednym ciosem. :mrgreen:
"Would you kindly...?" https://www.youtube.com/user/AkiraPoland - codziennie gameplaye i streaming online
Zostań patronem! https://www.patreon.com/Akirapoland
Awatar użytkownika
tymek
Gaduła
8
Otrzymał podziękowania: 135 razy
Kontakt:

Re: Zabawa: kto cię ochroni?

Post autor: tymek »

Nie mam pojęcia co to jest Saitama, ale wiem, że bohaterowie, których nie da się, ekhem, "zniszczyć", zazwyczaj są nudni. Bo co im zrobisz, jak nic im nie zrobisz? Nic nie zrobisz... ;)
Za to bohater, który krwawi, cierpi, można się z nim identyfikować, bo nie jest bogiem, a przeżywa to, co zwykły człowiek... To jest, moim zdaniem, najciekawszy bohater, którego można w świetny sposób przedstawić.
Awatar użytkownika
Akira
Gaduła
8

tymek pisze:Nie mam pojęcia co to jest Saitama, ale wiem, że bohaterowie, których nie da się, ekhem, "zniszczyć", zazwyczaj są nudni. Bo co im zrobisz, jak nic im nie zrobisz? Nic nie zrobisz... ;)
Za to bohater, który krwawi, cierpi, można się z nim identyfikować, bo nie jest bogiem, a przeżywa to, co zwykły człowiek... To jest, moim zdaniem, najciekawszy bohater, którego można w świetny sposób przedstawić.
nie filozuj, tylko głosuj mości Tymek! Co się tyczy Saitamy, to jest to taka... parodia (może nie parodia, bo ma fajna fabułę ale z porą domieszką humoru) na tych wszystkich, Supermenów, Niezwyciężonych, Goków itp. A propos Niezwyciężonego. JEgo Ojciec chyba był niepokonany tak? ;)

Obrazek

A jak tak chcesz mojego zgonu to będzie mnie bronić Sherlock Holmes, zginę niechybnie ale w dobrym towarzystwie i przy popołudniowej herbatce, taki plus :lol:

Obrazek
"Would you kindly...?" https://www.youtube.com/user/AkiraPoland - codziennie gameplaye i streaming online
Awatar użytkownika
tymek
Gaduła
8
Kontakt:

A propos Niezwyciężonego. JEgo Ojciec chyba był niepokonany tak?
Eeee, nie... :P
Awatar użytkownika
BuryWilk
ADMINISTRATOR
8
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowania: 116 razy
Kontakt:

Post autor: BuryWilk »

Hmm, wiesz, trochę trudno tu uznać, że większość wymienionych tu postaci chciałaby nam zrobić krzywdę. Chyba, że chcemy sobie wyobrazić w czyim towarzystwie chcielibyśmy się znaleźć względem konkretnego zagrożenia. Obawiam się więc, że nie mogę głosować na konkretną postać, ale mogę przedstawić kilka wersji na wypadek różnych zagrożeń.
Powiedzmy więc tak:
- Superman- dałby sobie radę z wszystkimi wymienionymi postaciami, poza pewnie tym Saitaną. Superman od ręki mógłby się zająć ulicznym napadem, ale też pomóc w ewakuacji przy np. trzęsieniu ziemi, tsunami, a nawet katastrofie na skalę planetarną. Kryptończyk poradziłby sobie też z inwazją obcych, a przynajmniej przeniósł nas na czas jej trwania do swojej Fortecy Samotności na Antarktydzie :D Więc wybór numer 1.
- Wonder Woman- wybór jeśli chodzi o zagrożenia naturalne (przynajmniej ewakuacja i powstrzymanie konsekwencji) i także napady uliczne oraz przemoc domową. Sądzę też, że Diana (bo rozumiem, że o niej mówimy :) Nie wszyscy wiedzą, że tą nazwę nosiły też czasowo jej matka Hippolita i dzika Amazonka Artemis :) ) byłaby jednym z pierwszym wyborów, by powstrzymać Supermana, gdyby ten zszedł na złą drogę. Myślę, że mogłaby mu przemówić do serca, jeśliby całkiem się nie zatracił. Poza tym chętnie bym poznał centaura Chirona, greckich bogów i elfy, a przynajmniej dwa pierwsze wymienione okazy kręcą się blisko niej :D
- Batman - przestępczość, szaleństwo, trucizny, potrzeba dochodzenia. W tych sytuacjach dobrze go mieć po swojej stronie. Najinteligentniejszy z bohaterów. W latach '90 Superman podarował mu pierścień z kryptonitu i nawet w jednym Elseworldsie Batman został zmuszony, by go tym zabić. Ale bez kryptonitu nie poradziłby sobie z Kryptończykiem. On i kapitan Ameryka są sobie równi pod względem sztuk walki. Powiedzmy, że Batman mając czas i możliwości mógłby wymyślić plan wyjścia z wielu kryzysów i poradzić sobie z większością wymienionych postaci.
- Green Lantern- odparcie kosmicznych inwazji i turystyka i imigracja na inne planety :) Tu powiedziałbym, że jest ogromny plus dla tej postaci. Ale też pytanie jaki Green Lantern, bo było ich tysiące :) Hal Jordan, John Stewart, bardzo chętnie bym ich poznał, KIlowog- zbyt musztrujący innych jak dla mnie; do Guya Gardnera brak mi cierpliwości zwłaszcza w tym okresie, gdy się uważał za największego bohatera wszechświata.
- Spider-man - pozytywnie go odbieram i jego optymizm, oraz to, że potrafił sypać żartami nawet walcząc z przestępcami. Powiedzmy, że przy napadach i niektórych superprzestępcach, by się przydał. Ma też dobry refleks, przy pomaganiu ludziom przy różnym katastrofom, ale jednak jego zakres mocy nie jest taki duży. Może by mu się udało złapać w sieć Batmana, ale stawiam dolary przeciw orzechom, że nietoperz by mu uciekł :lol:
- Kapitan Ameryka- koleżeński, bardzo lojalny, szlachetny, wierny swoim zasadom. Za to go szanuję. I powiedzmy, że w zwykłych napadach by się przydał i mógł pokierować planem ewakuacji w razie zagrożenia. Powiedzmy, że mógłby sobie poradzić z Robinem, może na zasadzie jakiegoś sposobu z Flashem, i może by zmęczył Batmana w walce. A nawet mógłby przemówić do serc większości bohaterów, gdyby zeszli na złą drogę. Ma siłę przekonywania.
- Flash- jego widzę, jako szybką drogę ucieczki przed wszystkim od huraganu, po tymi innymi, którzy, by nam chcieli zrobić krzywdę. :D Myk, i już nikt nie zauważy, że jesteśmy w Peru i podziwiamy pozostałości Inków, zamiast się martwić o własną skórę :lol:
7. Lobo (DC)
Co ten psychopata robi w tym zacnym towarzystwie? :evil: Udajmy, że go tu nie ma.
blaz
Bywalec
7
Otrzymał podziękowania: 2 razy

Post autor: blaz »

Nie podoba mi się ta lista. Ciekawsza by była gdyby byli na niej street levelowcy i postaci dwuznacznie moralne albo nie do końca stabilne psychicznie. Np. Punisher, Moon Knight, Infamous Iron Man, Superior Spider-Man, Venom. Albo ktoś w stylu Slaine'a, Conana, Sędziego Dredda.

Albo Predator :lol:
Awatar użytkownika
tymek
Gaduła
8
Kontakt:

Jest jakiś Saitama, więc pewnie dla Akiry ta lista jest w porządku.
blaz
Bywalec
7
Otrzymał podziękowania: 2 razy

Post autor: blaz »

A kto to jest Saitama? Jakiś ceianias z Dragon Balla? ;)

Listę trzeba przemodelować. Liczę na Akire w tej kwestii :)

Poza tym co to za zabawa, jak ktoś może wybrać sobie takie potężne postaci jak Superman czy Green Lantern. Tam powinny być postaci właśnie średniego kalibru, żebyśmy nie mogli czuć się zbyt pewnie. Na przykład załóżmy, że wybrałbym Legiona do obrony. Nie wiedziałbym, czy w jednej chwili mnie nie będzie bronić, a w innej nie wyjdzie jego inna osobowość i mnie zabije. Takie postaci powinny być na liście. Dlatego w sumie tylko Lobo mi z niej odpowiada. Ale jeszcze nie zagłosuje, poczekam może Akira dodaj temu zestawieniu więcej kolorów.
Awatar użytkownika
Akira
Gaduła
8

Przecież mówiłem żebyście dorzucali postacie do listy. Green Arrow to cienias nie dałby rady Supkowi, tak samo LAtern silniejszy ale czy dałby rade Batkowi? Nie. Jak pisałem lista będzie się powiększać, wraz z waszymi propozycjami. Chodzi mi o ciekawą rozmowę przede wszystkim ;)
BuryWilk pisze: - Superman- dałby sobie radę z wszystkimi wymienionymi postaciami, poza pewnie tym Saitaną. Superman od ręki mógłby się zająć ulicznym napadem, ale też pomóc w ewakuacji przy np. trzęsieniu ziemi, tsunami, a nawet katastrofie na skalę planetarną. Kryptończyk poradziłby sobie też z inwazją obcych, a przynajmniej przeniósł nas na czas jej trwania do swojej Fortecy Samotności na Antarktydzie :D Więc wybór numer 1.
Supka pobił Batek. Co prawda nie poszedł na całość bo nie chciał go zabić, ale jednak Batman gdyby chciał zabiłby go. A gdyby Suupek byłby opętany żądza zabijania to fakt w jeden dzień zabiłby każdego na Planecie. Oprócz, osoby która faktycznie wciry mogłaby mu dać. Flasha! Tak, tak. Szczypiorek mógłby pokonać - według mnie - każdego na liście (opróćz Saitamy, nie nie jestem jego fanem, ale wiem jaką ma siłe :P).

Predator? Pokonał go Batman. Dreed? ... Batman miałby wyrónaną z nim walkę. Lobo? to też bohater, raczej anty, ale też świr i biłby się z Supkiem na równi. I zabiłby Supermena gdyby ten drugi nie chciałby zabić Loba.
blaz pisze:Nie podoba mi się ta lista. Ciekawsza by była gdyby byli na niej street levelowcy i postaci dwuznacznie moralne albo nie do końca stabilne psychicznie. Np. Punisher, Moon Knight, Infamous Iron Man, Superior Spider-Man, Venom. Albo ktoś w stylu Slaine'a, Conana, Sędziego Dredda.

Albo Predator :lol:
Dobry pomysł. Mega silne postacie, są... nudne i raczej 90% bohaterów by pokonały. A te słabsze to już można dywagować, jakie szanse są dla kogo :)
ODPOWIEDZ