Przeczytałem - polecam/odradzam

Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowania: 143 razy

Re: Przeczytałem - polecam/odradzam

Post autor: komixpmi »

DRUUNA # 0 ANIMA
Autor : Paolo Eleuteri Serpieri
9788865273920-uk.jpg
P1220621.JPG
P1220622.JPG
Komiks ten czyta się tylko i wyłącznie obrazem.Co należy natychmiast podkreślić jest to obraz przepiękny i znakomicie przez pana Serpieri narysowany.
Widzimy w tym tomie przygody przepięknej bohaterki ,która przemierza dzikie tereny kryjące masę pułapek i niebezpieczeństw. Z zapartym tchem śledzimy losy pięknej dziewczyny , która co rusz wikła się w tajemnicze niebezpieczeństwa.Uczta dla oczu jest nieopisana i niezapomniana.Niestety mankamentem jest cena (około 100 zł) za zaledwie kilkadziesiąt stron wydanych co prawda w znakomitej formie. Komiks przejrzany w dwie minuty. Do Was zatem należy wybór czy warto , czy też nie wydać daną kwotę na ten album.
Awatar użytkownika
szamas
Gaduła
8
Podziękował: 190 razy
Otrzymał podziękowania: 213 razy

Post autor: szamas »

"Anima" chyba jest już wyprzedana, na allegro obecnie są dwie oferty ale to pakiety (tomy 0-2)

okładkowa jest bodajże 79 PLN, kupiłem na pewno taniej 8-) z lekturą pewnie poczekam na komplet :twisted:
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

okladka-600.jpg
Scenariusz : Izu,Alex Nikolavitch
Rysunki : Zhang Xiaoyu
Wydawnictwo : Scream Comics
Liczba stron : 144
Format : 240 x 330 mm
Oprawa : Twarda
Papier : Kredowy
Cena okładkowa : 69 zł
Komiks ten przenosi nas w czasy średniowiecza i krucjat do Ziemi Świętej.Znakomita fabuła przedstawia nam losy grupy (na pewno nie przyjaciół),której celem jest zbadanie tajemniczej zarazy,jaka zdziesiątkowała rycerzy w mieście Damietta.Tutaj do wydarzeń historycznych zostaje z gracją wpleciony wątek fantasy.Widzimy bowiem Asasynów ,którzy poprzez swoje obrzędy powołują do życia(raczej egzystowania) tajemnicze monstra które w dzikim szale przelewają krew bez umiaru.Całość utrzymana jest w doskonałej atmosferze tajemniczości i czytelnik z wolna odkrywa kolejne elementy złożonej układanki.Autorzy w świetny sposób ukazują członków zespołu, z których to każdy obdarzony jest wyrazistymi i odrębnymi cechami charakteru .Rysunki utrzymane są na bardzo dobrym poziomie i w umiejętny sposób przedstawiają bitwy jak i mroczny klimat odpowiedni dla ówczesnych czasów.Akcja bardzo wciąga czytelnika i nie pozwala nawet na odrobinę nudy. Polecam serdecznie i zapewne niebawem przystąpię do czytania kolejnego tomu , tym bardziej ,iż samo zakończenie tego tomu to prawdziwe zaskoczenie wprowadzające dodatkowo wątek sci-fi !!!
1.jpg
2.jpg
beerate
MODERATOR
8
Podziękował: 29 razy
Otrzymał podziękowania: 25 razy

Post autor: beerate »

Fajnie, że odkrywasz inne gatunki niż superhero. Lubię czytać Twoje wrażenia z tych nowych (dla Ciebie, choć oczywiście nie tylko) pozycji.
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

W sobotę powróciłem z urlopowego wyjazdu w góry.W ciągu dnia zwiedzałem wraz z rodziną atrakcje Dolnego Śląska,natomiast wieczorami namiętnie oddawałem się czytaniu tak ukochanych przeze mnie komiksów.Zapoznałem się z treścią "Tajemnica Trójkąta" część 1 i 2 , "Wydział Lincoln",oraz "Sny # 1 Coraline".Wszystkie opowieści pochłonąłem z ogromną przyjemnością.Właśnie dlatego dziś męczę Was takim przydługawym wstępem zanim opiszę jeden z przeczytanych komiksów,ponieważ chciałem podzielić się z Wami moją refleksją.Odkryłem bowiem,iż nie potrafię zbyt często negatywnie odnosić się do tej Sztuki i w każdym z komiksów zazwyczaj staram się doszukiwać pozytywów i dobrych wartości.Mam zatem nadzieję,że wybaczycie mi moją stronniczość i sięgając po któreś z opisanych przeze mnie opowieści będziecie źli myśląc "co on pisał za brednie , że ten komiks jest dobry",lub coś w tym stylu.Mam sporo wiosen na karku a komiks towarzyszy mi od 7 roku życia,zatem chyba przesiąknąłem już jego cudownością.Były momenty wzlotu ( około roku 2003 posiadałem w swojej kolekcji około 2500 pojedynczych albumów komiksowych),ale były także momenty upadku(sprzedaż całej kolekcji na portalu,oraz głupiutki moment zauroczenia facetami w obcisłych kostiumach) :)
Dziś przedstawiam swoje wrażenia po przeczytaniu komiksu "Sny # 1Coraline"
lr_Dreams Coraline p000a.jpg
Scenariusz : D.P. Filippi
Rysunki : Terry Dodson
Wydawnictwo : Sutoris
Liczba stron : 54
Format : 215 x 290 mm
Oprawa : Miękka
Papier : Kredowy
Cena okładkowa : 35 zł
Jak wcześniej zaznaczyłem ,oczywiście komiks ten bardzo mi się podobał.Na pozór błahy scenariusz, z czasem zaczyna bardzo czytelnika intrygować, ciekawić i zaskakiwać.Również rysownik stanął na wysokości zadania i zachwycił mnie wykonaniem swego dzieła poprzez bardzo realistyczne,choć czasem jakby niedopracowane rysunki.Przedstawiona przez Dodsona główna bohaterka jest bardzo piękną kobietą i pojawia się na planszach komiksowych bez odzienia,zatem komiks ten przeznaczony jest dla odbiorców dorosłych (choć w obecnej dobie internetowej dzieciaki zapewne niejednokrotnie natrafiają na bardziej niedozwolone dla nich treści). Sama fabuła ukazuje pracę Coraline ,która ma polegać na oderwaniu młodego chłopaka od jego pasji ,czyli tworzenia niebanalnych wynalazków.Pojawianie się wymyślnych urządzeń dostarcza nam wiele ciekawych i zabawnych momentów,które napotykają bohaterkę.Lecz najdziwniejsze są tajemnicze sny (czy aby na pewno sny ???) nawiedzające tą uroczą dziewczynę.Przedstawiona nam zostaje cieniutka granica między snem a jawą i trudno powiedzieć co jest tutaj bardziej realne.Jest to pierwszy album,ale z powodu upadku wydawnictwa niestety nie została wydana jego kontynuacja na naszym rodzimym rynku.Komiks zaciekawił mnie do tego stopnia,iż zapewne odnajdę jego drugą część w oryginale,aby poznać zakończenie tejże noweli.
Awatar użytkownika
GEDiNAZGUL
MODERATOR
8
Podziękował: 375 razy
Otrzymał podziękowania: 374 razy

Post autor: GEDiNAZGUL »

Songs... A ten komiks również mi się podoba. Mam do niego sentyment, nie tylko dlatego, że dawno temu był atrakcyjny ;) Treść wbrew pozorom jest ciekawa, nie jest to typowy erotyk. Nie jest to co prawda "Monika", ale komiks wart jest przeczytania zwłaszcza, że teraz można dostać go za niewiele kasy. Przypadł mi szczególnie do gustu sposób prowadzenia akcji i rysunki (widać pozostawione linie szkicu)... W temacie z artbookami i komisami oryginalnymi masz prezencik ode mnie ;)
Kiedyś nawet zamierzałem zrobić 2... ale ostatnio nie mam czasu na wiele... choć niedługo też coś się ruszy, choć nie będzie to kolejna część Snów.
Awatar użytkownika
szamas
Gaduła
8
Podziękował: 190 razy
Otrzymał podziękowania: 213 razy

Post autor: szamas »

też lubię ten komiks, świetne rysunki (akurat tutaj Terry Dodson się postarał), doczytałem w oryginale i dalsza fabuła jednak trochę mnie zaskoczyła. może i jest to erotyk ale raczej na zasadzie pokazywania gołych piersi czy tyłka głównej bohaterki, do perwersji nie dochodzi :lol:
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

IMAG0054.jpg
ANTOLOGIA KOMIKSU POLSKIEGO - NAJLEPSI MŁODZI RYSOWNICY.To już moje drugie podejście do tego komiksu i tak jak za pierwszym razem stwierdzam, że lektura jest wyśmienita.Co prawda zdarza się tu kilka słabszych opowieści,lecz nie rzutują one na całokształt oceniony przeze mnie jako REWELACYJNY.Mamy tu do czynienia ze zbiorową pracą wielu Polskich artystów, a od ich natłoku może aż pozytywnie zawrócić się w głowie.Zatem po kolei :
1.Weronika(Marek Adamik)-Scenariusz wesoły i całkiem niezła oprawa graficzna ocena 3+
2.Kto powiedział(Robert Adler)-Kryminał o morderstwie niestety totalnie nie w moim guście ocena 2
3.Kurror(Michał Śledziński)-Choć to zupełnie nie mój klimat to opowieść lekka i wesoła.Dobrze narysowana ocena 4
4.Uczta na pustkowiach(Wojtek Birek)- Strzał w 10 zarówno grafika,jak i scenariusz na najwyższym poziomie ocena 6
IMAG0058.jpg
5.Miasto nocą(Aleksandra Czubek)-Ale o co chodzi ... ? ocena 2-
6.Wampir(Aleksandra Czubek,Jerzy Szyłak)-Fajny humor z przesłaniem,tylko graficznie kiepsko ocena 3
7.Good Morning USA(Piotr Drzewiecki)-komiks humorystyczny za którym nie przepadam,lecz fajny temat i dobra grafikana plus ocena 4-
8.Dom(Jacek Frąś)-Opowiadanie super,grafika nie najgorsza ocena 4+
9.Świętokradztwo(Krzysztof Gawronkiewicz)-Znakomity pomysł,graficznie nieźle ocena 4
10.Kinoman(K.Gawronkiewicz)-Nie dałem rady ocena brak
11.Drammat(Krzysztof Gawronkiewicz)-Bez szału ocena 3-
12.Mikropolis(K.Gawronkiewicz)-Ponownie temat nie dla mnie ocena 3
13.Przypadek Rajmunda K.(Andrzej Janicki)-Ciekawie zarówno pod względem tematu ,jak i też rysunku ocena 5
14.O skarbie(Sławomir Jezierski)-Bardzo dobry temat,plastycznie ok ocena 4+
15.Szósta rano(S.Jezierski)-Opowieść świetna,słabiej z grafiką ocena 4
16.KIC Przystojniak(S.Jezierski)-Kic jak zawsze trzyma fason na dobrym poziomie ocena 4
17.On Obraz i Ona(Piotr Kania)-Kolejna perełka zawarta w tym tomie ocena 6
18.Darlan i Horwazy(Krzysztof Kopeć)-Historyjka niezła,rysunek przyzwoity ocena 4
19.Astronauta(Aleksander Ogaza)-Jestem mile zaskoczony,chyba wzorował się na mistrzu :) ocena 4+
20.Niebezpieczne związki(Piotr Kowalski)-Rysunki dobre,a scenariusz jeszcze lepszy ocena 5-
21.Winnica(Cyryl Lechowicz)-Całość ma swój klimat i to niezły ocena 4+
22 Przygody Jerzego(Tomasz Leśniak)-Niestety to ponownie nie moja bajka ocena 3
23.Leszczu(Adrian Madej)-Przyzwoity poziom ocena 3+
24.Dzieje Archilda(Adrian Madej)-Jak powyżej ocena 3+
25.Numerek(Jacek Michalski)-Bałagan artystyczny nie dla mnie ocena 3
26.Widelec(Krzysztof Ostrowski)-Przykład na to jak można zrobić coś z niczego ocena 4-
27.Głupek Swen(Jerzy Ozga)-To co tygryski lubią najbardziej ocena 6-
28.Sikorki(Jerzy Ozga)-Komiks z przytupem na dobrym poziomie ocena 5
IMAG0079.jpg
29.Menuet(T.Piorunowski,A.Papis)-Poziom mistrzowski ocena 6
30.Spotkanie(Rafał Szłapa)-Motyw na czasie ocena 3+
31.Oskar(Jakub Rebelka)-Nie zasmakowało mi niestety ocena 3
32.Hlidskjalf(Benedykt Szneider)-Ciekawa myśl,graficznie tak sobie ocena 3+
33.Filozofowie(Tomek Tomaszewski)-Nie przeczytałem ocena brak
34.Niebajka(Przemysław Truściński)-Konkretnie w temacie ocena 5-
35.Piekło(Przemysław Truściński)-Genialny pomysł i wykonanie ocena 6
36.Łowca(Przemysław Truściński)-Niezły poziom ocena 4
37.Dyniasty(Dariusz Żejmo)-Ponownie coś nie w moim guście ocena 2+

Na zakończenie podkreślam,iż powyższa ocena historii komiksowych jest kształtowana wyłącznie moim gustem i zapewne każdy z Was ma inne hierarchie wartości,więc Wasza ocena będzie za każdym razem diametralnie odmienna od mojej.Dla mnie cały album jako jedność jest wspaniały i cieszę się ,że dane było mi na niego natrafić.
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

czlowiek-w-probowce-antologia-polskiego-komiksu-4465951674.jpg
Jak widać kolejny opisywany komiks to ponownie dzieło polskich twórców ,czyli ANTOLOGIA KOMIKSU POLSKIEGO-CZŁOWIEK W PROBÓWCE.Jest to zbiór opowieści mówiący o takich zagadnieniach ,jak klonowanie,aborcja i eutanazja.Temat jest bardzo drażliwy i powiem , że ostro chwyta za serducho.Na pewno nie jest to już tak wielkie arcydzieło ,jak ANTOLOGIA-MŁODZI POLSCY RYSOWNICY,ale zawiera historie na dobrym poziomie.Zatem kolejno mamy tu do czynienia z opowieściami,które ocenię według swoich kryteriów i gustu :
1.LUNGE(Mateusz Skutnik)-temat jak najbardziej poruszający ,czyli eutanazja lecz rysunki Skutnika to dla mnie osobiście dra..mat ocena 2+
2.DZIEŃ DZIADKA(J.Michalski,M.Jasiński)-super historia o tym jak los lubi płatać figle i dobry rysunek ocena 4
3.MIŁOŚĆ I MEDYCYNA(Piotr Kowalski)-choć sama treść nie bardzo do mnie przemawia,rysunki są bardzo dobre ocena 4
4.OJCIEC(S.Restecka,J.Sanecka)-historia mocna,rysunki przyzwoite ocena 4-
5.OPOWIEŚĆ DOKTORA FRITZA(M.Fijał,J.Marcak)-bardzo dobry scenariusz,rysunki całkiem przyzwoite ocena 4
6.KRZYK RYB(KRL)-scenariusz wstrząsający i rysunki nie najgorsze ocena 3+
7.NAJGORSZY Z DEMONÓW(T.Leśniak,R.Skarżycki)-zarówno opowiadanie,jak też grafika przeciętna ocena 3
8.ŻONGLER(M.Nowakowski,W.Franzblau)-scenariusz rewelacyjny,rysunki dobre,z bolesną puentą ocena 5
9.15 URODZINY INFANTKI(A.Spanowicz,J.Lisiewicz)-niestety nie mój klimat ocena 2
10.SHOW MUST GO ON(J.Kowalski,D.Prescot)-zarówno treść ,jak i oprawa graficzna rewelacyjna ocena 6
11.HISTORIA POLICYJNA(Simson,Marian,M.Jasiński)-komiks nie trafił do mnie ocena 2
12.ŁUKASZ 18,16-17(N.Cabała,M.Gałek)-bardzo dobra kreska i świetny scenariusz,potrafi nieźle wstrząsnąć ocena 5-
13.KWESTIA SZCZĘŚCIA(Bartosz Minkiewicz)-fabuła super i rysunek także dobry ocena 4+
14.PIĄTEK 16 KWIETNIA 2050(H.Ronek,Lucek)-rysunek niezły treść taka sobie o klonowaniu ocena 3-
15.GAMBIT(Michał Romański)-grafika nie najgorsza ,treść średnia ocena 3+
16.003 SERIAL NUMBER(Piotr Janowczyk)-opowiadanie znakomite o klonach(ponownie),rysunek niestety taki sobie ocena 4
17.EKSPERYMENT(D.Matuszak,G.Becker)-przyzwoity pod względem scenariusza i ilustracje w porządku ocena 4
18.SPOWIEDŹ(S.Cichoń,I.Mazurek)-rysunki przypominają mi te które widziałem gdzieś w ... PUNISHERZE,scenariusz bardzo dobry ocena 6-
19.PUSTKA(A.Janicki,Ł.Chmielewski)-opowieść z przesłaniem,rysunek ,którego ewidentnie nie lubię ocena 3
20.ŚMIECI(Janusz Warzykowski)-opowieść dobrze się czyta i fajnie zilustrowana ocena 4+
21.MÓW MU DAREDEVIL(B.Szneider,Ł.Bogacz)-przyzwoicie oceniam tą historię jako całokształt ocena 4-
22.POLOWANIE(R.Gosieniecki,R.Urbański)-opowieść pokazuje nam za jaką cenę i dla jakich pieniędzy człowiek może stracić swoje człowieczeństwo
ocena 4+
23.Z PRZYCZYN SPOŁECZNYCH(P.Truściński,T.Kołodziejczak)-czyli smaczne ciasteczko na deser ocena 5-

Jak zwykle na zakończenie dodać muszę,iż w przypadku tego typu zbiorów komiksowych zawartych w jednym albumie,każdy z czytelników będzie miał zupełnie inne oceny gdyż można oceniać różne walory tych opowieści.Lektura głęboko docierająca do sfery odczuć i uczuć każdego człowieka.Na pewno nikt nie przejdzie obok tego dzieła obojętnie i kilka dylematów pozostawi w głowie z ciekawymi pytaniami i rozwiązaniami .Nic dodać ,nic ująć-jeśli tylko macie możliwość i jeszcze tego nie zrobiliście - to zabierajcie się za czytanie !!!
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

1(1).jpg
ARCYDZIEŁO.HIT.REWELACJA.To tylko niektóre stwierdzenia,jakie przychodzą mi na myśl po lekturze komiksu z serii "Comanche" nr 1 pod tytułem"Red Dust". Zapewne sprawcami tak piorunującego efektu są autorzy tej opowieści, czyli Hermann i Greg.Tutaj na moment zatrzymamy się ,by bliżej zapoznać się z tymi znakomitymi twórcami postaci Reda.Widać u scenarzysty Grega,że jego wizja Dzikiego Zachodu nie jest wyssana z palca , a jest efektem wielu lat badania tematu.Scenarzysta znakomicie także zadbał o to,aby każdy bohater pełen był indywidualności i własnych wyraźnych cech charakteru.Sam scenariusz komiksu prowadzony jest płynnie i trzyma czytelnika w ciągłym napięciu.Jeżeli chodzi natomiast o rysownika Hermanna to chyba nikomu nie trzeba przedstawiać tego artysty komiksowego z najwyższej półki.Głębia obrazków w tym albumie,pot i kurz na twarzach postaci, a także odpowiednia mimika do danej sytuacji w tym albumie jest wręcz perfekcyjna.
Należy też podkreślić , że wydany przez Prószyński i S-ka komiks prezentuje się bardzo okazale i do tego można go nabyć w bardzo atrakcyjnej cenie około 25 zł.
Jeśli zaś chodzi o samą treść tej powieści , to widzimy tutaj tajemniczego kowboja , który poprzez zbieg okoliczności dowiaduje się o istnieniu rancza prowadzonego przez kobietę i postanawia pomóc jej w tej trudnej sytuacji.Okazuje się również iż ranczem zainteresowana jest także okoliczna banda rzezimieszków dowodzona przez nieznaną postać.Na ranczu bohater Red Dust poznaje właścicielkę ,oraz jej starego pomocnika.Nowo przybyły podróżnik wlewa nadzieję na to,że ranczo może jeszcze osiągnąć dobrą jakość i stać się znaczącym miejscem w okolicy.Wielkim atutem głównego bohatera jest perfekcyjna umiejętność władania bronią , a także dobre podejście psychologiczne do ludzi.Jesteśmy zatem świadkami walki dobra ze złem i zaznaczyć tu należy , iż pozytywne postacie nie mają lekkiego żywota i mierzą się z wciąż nowymi przeciwnościami losu.
Przez wielu komiks ten jakże różniący się od serii Blueberry i Jerry Spring uznawany jest za jedną z kluczowych opowieści o Dzikim Zachodzie.
Nie przeciągając dłużej zachęcam wszystkich do przeczytania tego wybitnego dzieła , a ja zapewne już wkrótce zapoznam się z kolejnymi albumami z tejże serii.
ODPOWIEDZ