Oficjalne zapowiedzi wydawnictw

Awatar użytkownika
GEDiNAZGUL
MODERATOR
8
Podziękował: 375 razy
Otrzymał podziękowania: 374 razy

Re: Oficjalne zapowiedzi wydawnictw

Post autor: GEDiNAZGUL »

szamas pisze:potrafią prawie wszystko zeżreć to nie zdziwiłbym się gdyby okazało się, że nurkowanie to dla nich pestka :lol:

koza może pojawi się na tylnej okładce albo w samym komiksie ;)
Wykryliśmy spisek mający na celu opanowanie świata przez kozy, także teraz zeszły do podziemia. A koza pewnie gościa w skafandrze właśnie bodła rogami w tyłek i dlatego skafander nabiera wody ;)
Awatar użytkownika
yavamir
Gaduła
8
Podziękował: 264 razy
Otrzymał podziękowania: 253 razy

Post autor: yavamir »

GEDiNAZGUL pisze:
szamas pisze:potrafią prawie wszystko zeżreć to nie zdziwiłbym się gdyby okazało się, że nurkowanie to dla nich pestka :lol:

koza może pojawi się na tylnej okładce albo w samym komiksie ;)
Wykryliśmy spisek mający na celu opanowanie świata przez kozy, także teraz zeszły do podziemia. A koza pewnie gościa w skafandrze właśnie bodła rogami w tyłek i dlatego skafander nabiera wody ;)
Czyli wszystko jasne światem rządzi KOZA nostra :lol:
Awatar użytkownika
yavamir
Gaduła
8

Tymek coś dla Ciebie ;)

Wydawnictwo Fantasmagorie
Sprawa wygląda tak:

zbieramy przedpłaty od dzisiaj do 8.05. 2017, komiks dostępny jedynie w naszym sklepie fantasmagorie.com.pl (już można zamawiać), nie planujemy innej dystrybucji, drukujemy tyle ile zbierzemy przedpłat, licencja jest bardzo droga i musimy minimalizować ryzyko. Dla nas będzie to też taka forma sprawdzenia czy da się realizować projekty w taki sposób. Jeśli wszystko się powiedzie, to w przyszłości będziemy próbować też z innymi, równie dobrymi tytułami.
Obrazek
Awatar użytkownika
tymek
Gaduła
8
Podziękował: 78 razy
Otrzymał podziękowania: 135 razy
Kontakt:

Post autor: tymek »

Najlepsze polskie wydawnictwo uderza ponownie! To będzie pierwsza seria TMNT w wydaniu zbiorczym. Dostanę wypłatę i od razu zamawiam.
Awatar użytkownika
yavamir
Gaduła
8

ja już zamówiłem ;)
Awatar użytkownika
szamas
Gaduła
8
Podziękował: 190 razy
Otrzymał podziękowania: 213 razy

Post autor: szamas »

nie tylko ty ;)
Awatar użytkownika
GEDiNAZGUL
MODERATOR
8

Co to jest!? Od długiego czasu obserwuję wysyp polskiej "nowej fali komiksu", ale czy promowanie na siłę ludzi, którzy poza czasami tytułami z ASP nie potrafią zwyczajnie rysować, nie mówiąc już o kadrowaniu, tekstach i tworzeniu fabuły wykraczającej poza poziom "Trudne sprawy"...
Jeeez, patrząc na warsztat twórczy to szczęka opada.
A takich komiksów jest ostatnio coraz więcej. Każdy lubi co lubi. Ten akurat przykład to dopiero zapowiedź, ale miałem już do czynienia z podobnymi dziwadłami twórczymi, które po wydaniu lub w zapowiedziach były promowane co najmniej jak topowe działa z Europy lub USA. Same "Och!" i "Ach!"...

Obrazek

Kod: Zaznacz cały

https://www.facebook.com/NowyKomiksPolski/photos/a.1243278409075941.1073741828.1204437476293368/1434612396609207/?type=3&theater
Awatar użytkownika
BuryWilk
ADMINISTRATOR
8
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowania: 116 razy
Kontakt:

Post autor: BuryWilk »

Jak patrzę na taki styl rysowania z fabułą, która pewnie opiera się na niczym, to już wolę komiksy amerykańskie i europejskie z terenów Francji/Hiszpanii. "Nowa fala" polskiego komiksu jakoś do mnie nie przemawia :(

Nawiasem mówiąc, to w ogóle otwarty temat względem degradacji sztuki w ogóle. Arystoteles stwierdził kiedyś, że sztuka ma się trzymać proporcji, ma oddawać rzeczywistość i być czymś wzniosłym i pięknym. Już sam kierunek kubizmu i skrajnego abstrakcjonizmu do mnie nie za bardzo przemawia, ale rozumiem, że jednak nie musi mi się to podobać, by jakąś sztuką to jednak było. Ale ostatnio mam wrażenie, że się sprzedaje kicz i to tak straszliwy, że aż dziw, kto coś takiego nazywa sztuką. Facet pijący wodę przed mikrofonem, włochata płachta zawieszona pod sufitem w galerii sztuki mająca coś tam przedstawiać, czy ostatnio modne rzucanie fekaliami... Prowokacja i wywoływanie oburzenia mają zastępować wyobraźnie, pomysłowość i talent artystyczny. Dla mnie to jest szczyt kiczu i braku dobrego smaku, a szokujące jest, że są tacy, co takie wyczyny nazywają sztuką i to reklamują, jako sztukę... Chyba nie tylko Arystoteles przewraca się w grobie...
Do tej pory zdarzały się komiksy lepsze i gorsze, ale można powiedzieć, że komiks był jednak wolny od "nowoczesnej >sztuki<", pod względem reklamowania kiczu (aczkolwiek czasami jednak taki spadek był). Ale jeśli coś takiego było reklamowane, jako przełomowe polskie dzieło, to naprawdę szczęka opada. Z drugiej strony może jak go wydadzą, to po poprawkach będzie nieco inaczej wyglądać, więc niech się wypowiedzą tacy, co go kiedyś przejrzą w druku lub skanach (jeśli im się będzie chciało).
Awatar użytkownika
GEDiNAZGUL
MODERATOR
8

Mało mam ostatnio czasu, ale trochę nadrobiłem wiadomości z wydań polskich komiksów. Ciekawe dyskusje na Aleja komiksu itp.
Jedna rzecz zwraca uwagę: brak samokrytycyzmu polskich twórców. Nawet przy pokazaniu ewidentnych braków warsztatowych. Szkoda, bo doskonalenie i podglądanie rozwiązań uczy... A jest paru, którzy się ciekawie rozwijają np. KaReL...
Awatar użytkownika
yavamir
Gaduła
8

Non Stop Comics
Szanowni - obiecywaliśmy przed Pyrkonem zdradzać tajemnice... To odrobinę... Odrobinkę... Dziś...
Obrazek
ODPOWIEDZ