pobieramy komiksy -WTF?

hatikvah
Gaduła
8
Otrzymał podziękowania: 9 razy

pobieramy komiksy -WTF?

Post autor: hatikvah »

Cześć!

Dzisiaj w odmętach internetów znalazłem coś takiego: http://pobieramykomiksy.pl/
Chciałbym wyrazić stanowczo swoje oburzenie. Spotkałem się już kiedyś na chomiku z linkami do pobierania skanów komiksów ze stron, do których dostęp otrzymuje się po wysłaniu płatnego sms-a. Nigdy nie korzystałem i nie mam zamiaru z nich korzystać. Na chomikach można znaleźć sporo skanów, nawet dość świeżych komiksów z Egmontu. Nie ukrywam, że sam czasem korzystam i ściągam to czego nie idzie znaleźć gdzie indziej. Ale strona, która rzekomo oferuję do ściągnięcia skany całkiem nowych komiksów (swoją drogą jeżeli skan egmontowskiego Thora z marvel now w pliku cbz ma 24 mb to chyba jest w rozdzielczości na programatory do pralek) po wysłaniu sms-a, który aktywuje subskrypcję za ok 80 zł miesięcznie to już przegięcie. O ile nieodpłatne udostępnianie skanów, czy translacje raczej zachęcająco wpływają na zakup komiksów wydanych na papierze (wystarczy spojrzeć ile z przetłumaczonych tytułów prędzej czy później trafia do druku, oraz jak wzrasta liczba wydawnictw i publikacji) o tyle dorabianie się kosztem w tym przypadku Egmontu oraz fanów komiksów to czyste k...stwo. Nie mam pojęcia, czy po uruchomieniu subskrypcji można w ogóle ściągnąć wymienione na stronie komiksy. Jestem ciekaw opinii innych forumowiczów. Pozdrawiam Wszystkich serdecznie, a kreaturze, która uruchomiła tą stronę życzę ch... w d... i kawałek szkła (przepraszam nie mogłem się powstrzymać)

Hatikvah
Awatar użytkownika
BuryWilk
ADMINISTRATOR
8
Podziękował: 61 razy
Otrzymał podziękowania: 116 razy
Kontakt:

Re: pobieramy komiksy -WTF?

Post autor: BuryWilk »

Też uważam za chamstwo, jeśli ktoś zarabia na darmowej pracy innych (translacje), czy każe sobie płacić za pracę kogoś innego bez porozumienia z tym podmiotem (wydawnictwa). Aczkolwiek w tym wypadku dochodzi do tego jeszcze po prostu ryzyko, dla osoby, która chciałaby w ten sposób pobrać komiksy. Płacąc sms'em (zwłaszcza czemuś niezbyt godnemu zaufania) przekazujemy swój numer komuś, więc może na to wpadać spam, czy właśnie subskrypcja prenumeraty, którą trudno będzie wyłączyć (tak wiem, większość sieci pozwala na blokadę smsów premium i sam mam to włączone, ale mimo wszystko, nie każdy o tym wie).
Osobiście nagłośniłbym sprawę, by unikać tej strony i sugerować jej bojkotowanie. Nic więcej chyba nie możemy zrobić.
Awatar użytkownika
GEDiNAZGUL
MODERATOR
8
Podziękował: 375 razy
Otrzymał podziękowania: 374 razy

Re: pobieramy komiksy -WTF?

Post autor: GEDiNAZGUL »

BuryWilk pisze:Też uważam za chamstwo
To nie chamstwo, ale próba oszustwa na atrakcyjny wabik. Nie chodzi o pobranie skanów i zysk z tego, ale kasa nabita na naiwnych, którym podłączy się "abonamencik" za kupę szmalu...
ODPOWIEDZ