Ostatnio przeczytane i polecane

Awatar użytkownika
Akira
Gaduła
8
Podziękował: 78 razy
Otrzymał podziękowania: 53 razy

Re: Ostatnio przeczytane i polecane

Post autor: Akira »

GEDiNAZGUL pisze:
Akira pisze:Co do ekranizacji, ja czekam na ekranizację Wiedźmina ale jako serialu, nie filmu. I żeby zegranizowali także Wtichera 3 Dziki Gon
No gdyby za to zabrali się goście z Gry o tron lub Człowieka z Wysokiego Zamku to może sam bym się skusił, gorzej jak z typu Xena ;)
Dlatego ja mam nadzieję że zabierze się za to HBO lub Netlfix albo jeszcze ktoś. A nie ktoś pokroju Ube Wolla, Wella? Tego tamtego. :mrgreen:
"Would you kindly...?" https://www.youtube.com/user/AkiraPoland - codziennie gameplaye i streaming online
Zostań patronem! https://www.patreon.com/Akirapoland
Awatar użytkownika
Akira
Gaduła
8

Przeklejone z: Co ostatnio oglądałem...

GEDiNAZGUL pisze:A ja ostatnio właściwie nic nie oglądam, a na pewno wartym wspomnienia.uświadomiliście mi to wpisami iw tym temacie. No oprócz Gry o tron i relacji z TdF i TdP, ale to już inna bajka. Za dużo pracy, treningów i relacji ;(
A propos Gra O Tron - notabene nie podoba mi się, nie dla mnie. Ale wiecie co? Obejrzałbym coś lepszego. Ekranizację Korona Krwi i Śniegu Cherezińskiej. Taka Polska Gra o Tron od Sobieskiego i dalej w czasie. Prawdę mówi przysłowie cudze chwalicie, swego nie znacie. Korona... oraz tom drugi Niewidzialna Korona (tom trzeci w przygotowaniu), to prawdziwa walka o Polską Koronę. O Koronę najpotężniejszego państwa Europy ba! mocarstwa swego czasu. Te knowania te spiski! I to wszystko w Polskich klimatach. Świetnie napisane. I TO bym obejrzał. Oczywiście jak ktoś miał dobre stopnie z historii to... nauczyciel zespoilerował mu ksiązkę :lol:
Ale! Jak ktoś czytał i lubił Grę o Tron, niechaj dla spróbowania sięgnie po Chereźińską i jej Koronę... Rzadko to piszę mówię, ale naprawdę Polska Perełka. Nie powinien się zawieść. Piszę nie powinien bo wiecie zdanie jest jak pupa, każdy ma swoją.

Ale jako że to o oglądaniu, to... hmmm... czekajcie szybko coś obejrzę. ... Creed niby kontynuacja Rocky wygląda ciekawie i obiecująco - obejrzałęm 5 minut :)
"Would you kindly...?" https://www.youtube.com/user/AkiraPoland - codziennie gameplaye i streaming online
szybkilester
Gaduła
8
Podziękował: 408 razy
Otrzymał podziękowania: 58 razy

Post autor: szybkilester »

Hmmm... Czytałem pierwszy tom i z całą pewnością mogę stwierdzić, że Cherezińska zna "Sagę lodu i ognia" Martina na pamięć! ;) Może to i "polska perełka" dla nie znających źródła ale wg mnie trąca delikatnie plagiatem zresztą jak dziesiątki innych powieści/cykli powielających styl pisania albo wolty fabularne zastosowane przez amerykańskiego autora...
Awatar użytkownika
Akira
Gaduła
8

Re: Co ostatnio oglądałem...

szybkilester pisze:Hmmm... Czytałem pierwszy tom i z całą pewnością mogę stwierdzić, że Cherezińska zna "Sagę lodu i ognia" Martina na pamięć! ;) Może to i "polska perełka" dla nie znających źródła ale wg mnie trąca delikatnie plagiatem zresztą jak dziesiątki innych powieści/cykli powielających styl pisania albo wolty fabularne zastosowane przez amerykańskiego autora...
Plagiat. Dość mocne słowo. Taaaaaak. Zatem Sapkowski zaś splagiatował Tolkiena, a Tolkien Sawyera. Sawyer zaś Verne. Itd, Itp. Hmmmm...
Poza tym idąc tropem twojego myślenia, Turniej Cieni Cherezińskiej zapewne jest Plagiatem Dostojewskiego. Legion zaś rozbudowaną wersją akcja pod arsenałem, a Harda? Pewnie też czegoś. O co mi chodzi. Plagiat jak napisałem to: mocne słowo. Plagiat oznacza łamanie prawa, w tym przypadku że autorka przepisała książkę, pozmieniała nazwiska miejsca i już. W co wątpię. Mogła, choć nie musiała, chcieć stworzyć ksiązkę podobną opartą na naszej historii. A tu już nie plagiat. A wzorowanie się. Poza tym, powiedz jej to w twarz, albo wrzuć vloga na youtube, a szybko sprawa by trafiła do sądu o pomówienie i niszczenie reputacji.
Jakby nie było Wolę Koronę... od Tronu...
szybkilester
Gaduła
8

O matko i córko... aleś się uniósł broniąc swojej ulubionej autorki! ;) Napisałem, że trąca delikatnie plagiatem i tyle a ty dorabiasz do tego jakąś spiskową teorię sięgającą lata wstecz... Tolkien wzorował się raczej na sagach nordyckich/germańskich (że o apokryficznych wątkach biblijnych tylko napomknę) niż na wspomnianym Sawyerze czy innym Vernie ale co kto widzi w danym utworze to tylko i wyłącznie jego/jej sprawa i tegóż proponuję się trzymać bo przecież nie istnieje na dobrą sprawę obiektywna ocena: nie jesteśmy mrówkami tylko ludźmi których największą zaletą jest odmienność... "Hardy" i "Legionu" nie czytałem więc się nie wypowiem a wracając do plagiatowania to nie wiem czy pamiętasz ale swego czasu szalenie popularny pisarz Waldemar Łysiak popełnił był ewidentną zrzynkę z Kornela Makuszyńskiego kiedy to w jednym opowiadaniu dosłownie przepisał tekst z "Awantur arabskich" i...uszło mu to na sucho więc nie, raczej podziękuję za oczernianie autorki bo nie było to moim zamiarem: po prostu zwróciłem uwagę na podobną stylistykę i sposób prowadzenia akcji/bohaterów do wspomnianego Martina i jego cyklu i tyle! Nie ma co spinać poślady bo szkoda na to czasu: jest tyle innych ciekawszych rzeczy do zrobienia jak np. lektura czegoś oryginalnego... ;) Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
Akira
Gaduła
8

szybkilester pisze:O matko i córko... aleś się uniósł broniąc swojej ulubionej autorki! ;)
... i córko i córko. :)
A wracając do tematu. Nie, nie jest moją ulubioną pisarką, choć Polską... to na pewno. Ale wiesz co... aj tam. Masz rację. Dla mnie liczy się żeby każda książka byłą dobra - no i byłą w całości napisana przez pisarza, albo duet, a nie na zamówienie u kilku, jak to teraz coraz bardziej modne i zyskowne. A Cherezińska? Pisze fajnie, ciekawie i wciągająca i dla mnie to się liczy. Wzoruje się mocno na MArtinie wplatając w to naszą Polską historię? GOOD! Byle się dobrze sprzedało - bo dobre - i u nas jak i za granica. choć na zagraniczną sprzedaż nie liczę bo kto zna naszą historię tam? A to ona jest tym czymś co przyciąga do książki przede wszystkim. A To z tym plagiatem Tolkiena itd? To był przykład. Jako ciekawostkę napiszę że w internecie buczy od innego plagiatu. Żona Trumpa splagiatowałą żonę Bracka :D
Awatar użytkownika
GEDiNAZGUL
MODERATOR
8
Podziękował: 375 razy
Otrzymał podziękowania: 374 razy

Post autor: GEDiNAZGUL »

Książek nie czytałem i raczej nie będę, ciut nie moja bajka. Co prawda przeczytał je ojciec i mu się podobały, stoją na półce. Poziomów obu cykli i warsztatu autorów bym ie porównywał, różnicę widać. Choć z tego, co przejrzałem to autorka pisze lekko i dobrze się czyta.
szybkilester
Gaduła
8

Ja długo się broniłem przed sagą Martina: ceniłem go jako pisarza s-f i nie sądziłem aby udało mu się stworzyć coś na tyle oryginalnego aby nie było tysięczna kopią Tolkiena czy Le Guin ale srogo się pomyliłem! Udało mi się "zarazić" sporo ludzi nie siedzących w temacie którzy zazwyczaj na słowo "fantastyka" reagują pełnym politowania uśmieszkiem i tekstem w rodzaju: "a, to te małe zielone ludziki?" ;) Serial również przysłużył się wzrostowi popularności i ciekawym czy gdyby znalazły się pieniądze na ekranizację powieści Cherezińskiej to byłaby na ustach wszystkich? Podobała mi się jej wariacja na temat legendy o Bazyliszku w antologii "Legendy polskie": znacie? Ebook do pobrania za friko na stronie a ponadto cała akcja nie kończy się tylko na e-książkach bo jest już audiobook i mini filmiki na kanale youtube. A jeśli chodzi o rodzimych pisarzy to od lat kibicuję Orbitowskiemu: ktoś kiedyś określił go polskim Kingiem ale to strzał kulą w płot bo ani go to nie nobilituje ani nie spłyca bo nie widzę jakichś stycznych z twórczością Stefka... Zresztą we wspomnianej antologii również znajduje się opowiadanie ww autora obok Kosika, Wegnera, Małeckiego... Szczerze polecam!
http://legendy.allegro.pl/
Awatar użytkownika
GEDiNAZGUL
MODERATOR
8
Podziękował: 375 razy
Otrzymał podziękowania: 374 razy

Post autor: GEDiNAZGUL »

hmm, warto się jednak nad tym tematem zastanowić. Nie upatrywałbym sukcesu Gry o tron tylko w dobrym piórze Martina, ale i też w renomie, którą sobie zrobił w SF (ja też go z tej działki znam). Odpowiedni dobór składników, proporcje są niezłe. Sporo osób, "realny" średniowieczny świat przyciąga, niektórych odpycha, naturalna rzecz, ale kryją się za tym minione znane nam z podręczników intrygi, dostosowane do realiów świata z książki.
Czy gdyby to napisał Polak to byłby tak samo sławny? chyba nie tak łatwo bez wcześniejszych sukcesów, bo jednak polska fantasy nie jest za bardzo znana za granicą, a nieznani autorzy nie są tak łatwo kupowani. Ba, ja nawet zastanawiam się z 5 razy zanim kupię książkę polskiego autora, bo pomimo świetnych recenzji, opisów i "zarysu" fabuły, bardzo często odbiegają od poziomu dobrych autorów z innych krajów. A polskie smaczki językowe i realia tej lub dawnej Polski nie są za bardzo atrakcyjne i zrozumiałe dla innych.
Patrząc na warsztat i głębie, sens tego co otrzymujemy to jednak polscy młodzi autorzy muszą się wiele nauczyć. Wyjątki...? I to bardzo mocne... Lem, Dukaj.... i dłuuugo , długo nic... potem już tylko dobre, ba nawet mi się bardzo podobające książki, ale bez przesady np. "Głos boga".

szybkilester, sięgaj śmiało po Abercrombie , cykl "Pierwsze prawo", drugi cykl (Zemsta smakuje najlepiej na zimno i etc. ) jest jeszcze lepszy (to ciąg dalszy w sumie pierwszego). Łatwo sobie porównać opis walk z "Bohaterowie" lub z Gry z powieściami Wagnera Sapkowskiego, etc... i zobaczyć różnicę...
szybkilester
Gaduła
8

Abercrombiego znam póki co z jego trylogii young/adult czyli "Morza Drzazg" i...bardzo mi się spodobał jego styl! "Pierwsze prawo" czeka na swoją szansę bo mam ograniczone możliwości jeśli chodzi o lekturę i najczęściej czytam po nocnej zmianie kiedy to lecę na pysk i czasem zapominam za którą książkę się zabrałem ;) Do podanych nazwisk dorzuciłbym Huberatha: jego "Kara większa" bądź "Wrócieeś Sneogg, wiedziaam" wciąż szumią mi we łbie i to po tylu latach! A Wiśniewski-Snerg? Zajdel? Żwikiewicz? To były/są nazwiska!
ODPOWIEDZ