Przeczytałem - polecam/odradzam

Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowania: 143 razy

Re: Przeczytałem - polecam/odradzam

Post autor: komixpmi »

Amazing_X-Men_Vol_1_3.jpg
AMAZING X-MEN # 3 to już kolejny odcinek sagi walki z Apocalypse . W tym numerze dochodzi do bezpośredniego pojedynku pomiędzy Magneto a Apocalypse . Zaprezentowany tutaj scenariusz Fabiana Niciezy zadaje nam dużo więcej pytań , aniżeli daje odpowiedzi . To jest super kunszt scenarzysty , który potrafi znakomicie zbudować atmosferę napięcia i niepokoju . Ukazane zostaje nam w tym numerze , jak warzną funkcję odgrywa Bishop , oraz Quicksilwer . Kolejnym plusem są świetne rysunki Andy Kuberta . Bohaterowie narysowani przez tego artystę są bardzo wyraziści i widać dbałość w oddawaniu ich uczuć . Także sceny walk cechują się dynamiką i pokazują ewidentnie walory każdej z postaci . Jak dla mnie numer bezbłędny i wskazujący , iż epicka seria o Apocalypse biegnie dużymi krokami ku zakończeniu . Komiks ten czyta się szybko i bardzo przyjemnie , choć bardzo drażni dominacja negatywnych bohaterów (mam nadzieję , że to tylko złudzenie) .
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

X-calibre 3.jpg
X-Calibre # 3 to jak dla mnie komiks z olbrzymim przesłaniem . Autorzy ukazują nam Avalon , czyli przepiękną oazę dla mutantów w świecie , w którym Apocalypse niszczy wszystko , co uważa za słabe . Natomiast Nightclawler , Mystique , Destiny , Cain (Juggernaut) są gotowi poświęcić wszystko w walce o ten skrawek pięknej ziemi , gdzie mutanci mogą jeszcze żyć spokojnie i w dostatku . Jest to walka o najwyższe dobro , jakie mają do swej dyspozycji i które daje im spokój i odpoczynek . Nawet Cain , który przyznaje się do wielu mordów i złych uczynków , znalazł w tym miejscu wewnętrzny spokój i harmonię . Miejsce to jest tak przepiękne , iż nawet posłanka Apocalipsa ujrzawszy je postanawia przejść na stronę dobrych bohaterów i pomaga w walce przeciwko swemu kompanowi DEAD MAN WAYDE (Deadpool) . DEAD MAN to zaprzeczenie wszystkiego co piękne . Jego gnijące ciało , które jest praktycznie martwe , lecz pozwala mu na regenerację i leczenie to idealny kontrast ukazany w tym numerze wobec wspaniałego AVALONU . Autorzy w doniosły sposób ukazują nam odwieczną walkę dobra ze złem z akcentem na to , jak niegodne uczynki mogą niszczyć i psuć to co urocze , śliczne i tak ulotne , że niemal nieosiągalne . Każe nam to zastanowić się , jak ważny jest wkład każdej osoby w ulepszanie świata , który otrzymujemy i który możemy pozytywnie lub negatywnie pomóc zmieniać .
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

weapon-x-3.jpg
WEAPON X # 3 to kolejna część AGE OF APOCALYPSE . Komiks przez cały czas trzyma dobry poziom i dostarcza czytelnikowi odpowiednią dawkę akcji , oraz dobrego humoru . Bardzo ciekawe ukazanie postaci Getawaya , którego Logan namawia na przystanie do pomocy w bezpośrednim ataku na Apocalypse . Zarówno scenariusz , jak i także rysunek nie schodzą poniżej dobrego poziomu . Przeczytanie tej części zajmuje dosłownie chwilkę i na pewno nie uznacie czasu tego za stracony . Domyślać sie tylko możemy co knuje Logan i reszta ekipy w swoich głowach , co każe nam oczekiwać na kolejne albumy z tej super jak dla mnie serii .
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

X-Universe_Vol_1_1.jpg
X-Universe # 1 to już 28 odsłona eventu AGE OF APOCALYPSSE . Nowy tytuł niesie ze sobą oczywiście pojawienie się nieoczekiwanych pionków na szachownicy . Po stronie zła widzimy bardzo mocnego zawodnika , jakim jest odmieniony Peter Rasputin (Colossus) . Postacią rozdartą pomiędzy dobrem , a złem jest tutaj HULK , który w skórze potwora jest zły , natomiast jako Banner walczy po stronie ludzkości . Pozytywne postacie to Gwen Stacy (olbrzymia rola tej kobiety w universum Apocalypsa) , dr Donald Blake (ludzka postać boga Thora) , Tony Stark (ludzkie wcielenie Iron Mana) , Ben Grimm (czyli znany wszystkim Thing , ale nie przemieniony) , oraz Sue Storm i kolejne pozytywne zaskoczenie Victor Von Doom . Dodać jeszcze można szajkę Marauders w skład której wchodzi Wilson Fisk , Norman Osborn , Owl , oraz Arcade . Jest to taki natłok bohaterów , zarówno tych dobrych , jak i negatywnych , że gwarantuję wam ,iż nie wszyscy przeżyją do końca tego numeru . Rysunki pana Carlosa Pacheco znakomicie oddają tempo akcji i nastrój . Jest to kolejny bardzo pewny krok ku zakończeniu całej akcji w świecie Apocalypsa .
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

Avengers_Vol_1_43.jpg
AVENGERS V1 # 43 to odcinek o Mścicielach w składzie : Captain America , Goliath , Scarlet Witch , Quicksilver , Hawkeye , oraz Wasp i wspierający ich Hercules . Przeciwko naszym bohaterom staje Red Guardian , którym okazuje się być mąż Black Widow . To klasyka MARVELA z 1967 roku , ale trzyma bardzo dobry poziom . W tym numerze jesteśmy także świadkami niesamowitego pojedynku pomiędzy Herculesem , a wielogłową Hydrą . Moim zdaniem warto czasami powrócić do takich archiwalnych albumów i nacieszyć oko tak wspaniałymi rysunkami i całkiem niezłym scenariuszem . Komiks ten mimo upływu wielu lat wcale się nie postarzał i nie stracił na aktualności ukazanej poprzez walkę z szaleńcami chcącymi za wszelką cenę zdobyć jak największą władzę .
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

Avengers_Vol_1_47.jpg
AVENGERS V1 # 47 ukazuje nam ciekawy pojedynek pomiędzy Magneto i jego sługą Toadem (jego wygląd w tych wczesnych latach jest taki banalny) , a dziećmi Mistrza Magnetyzmu , czyli Scarlet Witch i Quicksilverem . Szczególnie ostatnie całostronicowe kadry komiksu potrafią utkwić w pamięci . Rysunki w tym archiwalnym komiksie także są bardzo ciekawe . Scenariusz ukazuje nam także dylematy z życia osobistego różnych członków Avengers .
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

X-Calibre_Vol_1_4.jpg
X-Calibre # 4 , to kontynuacja walki o Avalon , czyli ostatniego azylu dla mutantów . Okazuje się jednak , iż nawet w tak rajskim miejscu musi dojść do manifestacji zła . Destiny po którą przybył Nightclawler musi stracić naprawdę wiele , aby dać się namówić na podróż do Ameryki . Wiele ciekawych rysunków pojawia się w tym komiksie , a akcja Apokalipsy przybiera już szalone tempo zbliżając się do nieuniknionego zakończenia . Jestem bardzo wdzięczny grupie http://www.grupa-cfc.pl/ za udostępnienie tego wspaniałego wydarzenia w świecie MARVELA .
bowash
Junior
8
Podziękował: 4 razy

Post autor: bowash »

Witam,

A kolega Komixpmi czytał "Cykl Cyann"? Egmont ma zamiar to wydać (1.La sOurce et la sOnde, éd. Casterman, 1993 oraz 2.Six Saisons sur il☉, éd. Casterman, 1997) i chciałbym poznać opinię czy warto zakupić?

Jeśli ktoś ma już wyrobioną opinię na temat tej serii to zapraszam do podzielenia się :]
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

Niestety nie czytałem - ale widać ,iż kreska rysownika stosunkowo dobra i bardzo realistyczna - taka jak lubię . Tylko mógłby ktoś faktycznie powiedzieć coś o treści tego komiksu .
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

Weapon_X_Vol_1_4.jpg
Weapon X # 4 to historia , w której widzimy , jak Logan jest bardzo zdeterminowany , aby doprowadzić rządy Apocalypsa do upadku . W numerze tym widzimy zarówno furię , jak i też spryt , oraz błyskawicznie podejmowane decyzje przez naszego głównego bohatera . Nikt z czytających nie będzie także narzekał na brak akcji , której w tym numerze mamy , aż nadto . jest może kilka niedociągnięć w scenariuszu , a i rysunki także nie należą do moich ulubionych , ale ogólnie jestem zadowolony z lektury tego albumu , może dlatego , iż coraz bardziej czuć napór jaki pozytywne siły zbrojne kładą na złego uzurpatora .
ODPOWIEDZ