Yans
- Tecumseh
- Gaduła
- 8
- Podziękował: 1 raz
- Otrzymał podziękowania: 62 razy
Re: Yans
Za Wiki:Akira69 pisze:To uczucie, kiedy po 30 latach nagle odkrywasz, ze Yans to w oryginale Hans...
W oryginalnej, francuskojęzycznej wersji seria zatytułowana jest Hans. W Polsce zmieniono tytuł, gdyż w latach 80. XX w., kiedy komiks ukazał się po raz pierwszy po polsku, niemieckie imię Hans kojarzyło się ze stereotypami związanymi z Niemcami, zwłaszcza z II wojną światową. Mimo że seria doczekała się w Polsce kilku wznowień, nowy polski wydawca, Egmont Polska, nie powrócił do oryginalnej nazwy serii.
Anarchia w samym środku mojej głowy
Mój mózg pracuje niezależnie
I nikt mi nie może zakazać myślenia
Anarchia w głowie to początek wyzwolenia
https://chomikuj.pl/TECUMSEH-12
Mój mózg pracuje niezależnie
I nikt mi nie może zakazać myślenia
Anarchia w głowie to początek wyzwolenia
https://chomikuj.pl/TECUMSEH-12
- GEDiNAZGUL
- MODERATOR
- 8
- Podziękował: 375 razy
- Otrzymał podziękowania: 374 razy
Ja zdziwiłem się tak samo wiele wiele lat temu... Yansa czytałem pierwszy raz z Fantastyki "Komiks", a potem francuski oryginał.
Seria świetna, ale do pierwszego tomu wydania zbiorczego Egmontu. Kupiłem jeszcze 2, ale trójki już nie, bo wg. mnie nie było warto.
Seria świetna, ale do pierwszego tomu wydania zbiorczego Egmontu. Kupiłem jeszcze 2, ale trójki już nie, bo wg. mnie nie było warto.
-
- Bywalec
- 8
- Podziękował: 13 razy
- Otrzymał podziękowania: 8 razy
Te następne części były rzeczywiście dużo słabsze. "Prawo Ardelii" chyba było ostatnim sensownym tomem i mam chyba gdzieś wydanie z Komiksu Fantastyki.
A Hans to u nas jest tylko jeden: KLOSS
A Hans to u nas jest tylko jeden: KLOSS
-
- Gaduła
- 8
- Podziękował: 408 razy
- Otrzymał podziękowania: 58 razy
Ech, a kto pamięta pierwotną nazwę tego komiksu w rodzimej wersji, hę? Świat Młodych w połowie lat 80. i...Jan, przybysz znikąd. Myślę, że to dlatego zdecydowano się nieco "uegzotycznić" imię głównego bohatera, bo przecież Hans już funkcjonował w świadomości rodaków. A o belgijskiej wersji wspominano już dobre 35 lat temu, szczyle!