Tytuł książki lub jej autor

Awatar użytkownika
martwadusza
Bywalec
7
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowania: 4 razy

Tytuł książki lub jej autor

Post autor: martwadusza »

Witam.

Mam pytanie i może ktoś zna odpowiedź. W latach 80 wpadł mi w ręce jakiś numer Fantastyki, w którym był fragment książki lub opowiadania, którego tytułu nie mogę sobie przypomnieć. Z tego, co pamiętam, Ziemia została skażona, a nieliczni Ziemianie zostali rozproszeni po galaktyce. Główny bohater był bodajże najemnikiem, który odkrył statek bojowy zaginionej cywilizacji, ogromnych rozmiarów, w bardzo dobrym stanie, lecz pozbawiony uzbrojenia. Główny bohater postanowił zdobyć potrzebne uzbrojenie ze skażonych magazynów ziemskich. Czy ktoś pamięta tytuł lub autora? Dzięki.
Awatar użytkownika
GEDiNAZGUL
MODERATOR
8
Podziękował: 375 razy
Otrzymał podziękowania: 374 razy

Re: Tytuł książki lub jej autor

Post autor: GEDiNAZGUL »

George R. R. Martin "Tuf Wędrowiec"?

Książka, tak przy okazji, świetna.

Co do autora to serial "Nightflyers" nieźle poryty, ale niezły nastrój i akcja (choć miejscami luźna ekranizacja), prawdziwy horror. Ale oczywiście drugi sezon skasowali :( Ech, lepiej ładować kasę w filmy dla młodzieży.
Awatar użytkownika
martwadusza
Bywalec
7
Podziękował: 13 razy
Otrzymał podziękowania: 4 razy

Re: Tytuł książki lub jej autor

Post autor: martwadusza »

Uzyskałem już odpowiedź z innego źródła. Chodziło o Zapomnij o Ziemi - Colin C. MacApp. W każdym razie dzięki. Mam kika książek Martina, ale tej akurat nie. Być może skorzystam, aczkolwiek po przeczytaniu "Światło się mroczy" mam mieszane uczucia, co do jego twórczości w dziedzinie fantastyki.
ODPOWIEDZ