Każda inicjatywa jest dobra. Fajnie, że się pytacie, a nie wchodzicie z butami. Co do niewiedzy to tak jest, ludzie czytają, ale nieraz bez zrozumienia treści, a co dopiero przeczytania stopki. A że Facebook jest teraz jednym z podstawowych mediów dla młodzieży to i pewnie trafi do większej ilości osób, choć nie do końca wiem, czy rozgłos scenie jest do końca potrzebny. Starej daty jestem...
Mi jest obojętne, kto i gdzie wstawia moje translacje. A i tak wszystkich nie upilnuję. Nie zaglądałem do was.
Nie wiem, czy przetrwacie na Facebooku...
Grupa Komiksowa.
- GEDiNAZGUL
- MODERATOR
- 9
- Podziękował: 379 razy
- Otrzymał podziękowania: 376 razy
-
- MODERATOR
- 9
- Podziękował: 29 razy
- Otrzymał podziękowania: 25 razy
Re: Grupa Komiksowa.
Translacje są na stronach grup/pojedynczych translatorów, na torrentach, chomikach, warezach (nie powinno ich tam być, ale są). Jeśli ktoś nie natknął się na nie nigdzie to zawsze zostaje google. A jeśli ktoś nie umie korzystać z wyszukiwarki to pożytku przy takiej np. korekcie z niego nie będzie. Takie jest moje zdanie w tym temacie. Ale oczywiście - próbujcie, będę obserwował co z tego wyniknie.BonDziorno87 pisze:No ja właśnie wczoraj na fb spotkałem się z niewiedzą o istnieniu grup translacyjnych w Polsce, co właśnie skłoniło mnie do założenia takiej grupy, jak się nie spróbuje to się efektów nie pozna, a gdybać nie ma sensu, może wypali może nie, jeść i pić taka grupa nie woła, ani krzywdy nie robi, więc co szkodzi spróbować?
-
- Bywalec
- 9
- Podziękował: 3 razy
- Otrzymał podziękowania: 12 razy
Linkowanie komiksów nie wchodzi w grę. Kto potem będzie pilnował, że dana pozycja doczekała się polskiego wydania lub znalazła się w orbicie zainteresowań rodzimych wydawców? Nie podobają mi się tego typu akcje, gdy ktoś spoza (może się mylę - ludzie teraz ksywki zmieniają jak kameleony) środowiska translacyjnego wpada na genialny pomysł jak wszystkich z tej sceny zadowolić. Masz, jak widzę, zapał i chęci - wstąp do którejś z grup i bierz byka za rogi, a nie dokładaj nam kolejnej roboty.BonDziorno87 pisze:Witam, wiem że nie powinienem raczej nikomu tutaj gitary zawracać, ale na facebooku, od wczoraj istnieje grupa Fanowskie Skanlacje Komiksów, która ma na celu, zrzeszenie czytających jak i tłumaczących komiksy, mangi itd. Jakby ktoś był zainteresowany to zapraszam. Myślę że taka grupa przy odpowiedniej ilości osób podziała dobrze zarówno dla fanów jak i grup/osób tłumaczących. Pozdrawiam Tytanowy Janusz aka Bon Dziorno.
P.S. Jeżeli naruszam zasady regulaminu to proszę o usunięcie tematu.
~myga (GruMiK)
-
- Junior
- 9
Nie chodzi mi o linkowanie komiksów, tylko grup. np. Tytuł konkretnej serii niech to będzie dajmy na to Northlanders, i link do zakładki na blogu. Nigdy bezpośredni link do jakiegoś komiksu czy broń Odynie torrentu. Co do pilnowania czy dana pozycja doczekała się wydania lub jest w planach, to pilnowaliby tego admini. Oczywiście jeśli to się translatorom nie podoba(a ich zdanie w tej sprawie jest akurat najważniejsze) grupa zostanie usunięta i po problemie.