Trailery!

Awatar użytkownika
Akira
Gaduła
8
Podziękował: 78 razy
Otrzymał podziękowania: 53 razy

Re: Trailery!

Post autor: Akira »

szamas pisze:
Akira pisze:No Man's Sky gra która albo będzie epicka przez duże E, albo wręcz przeciwnie kicha przez jeszcze większe K. Tak czy siak nie mogę się doczekać reakcji odnośnie tej gry. I mam tu na myśli reakcje graczy, bo czasopismom i portalom o grach pisanych przez "niezależnych" (sic!) redaktorów przestałem wierzyć dawno temu.
jeśli już grałeś to czy podobała Ci się muzyka? ostatnio dowiedziałem się, że stworzył ją zespół 65daysofstatic 8-) z samą grą nie miałem do czynienia :mrgreen:, soundtrack czeka w kolejce do odsłuchania :)
Z tego co słyszałem to soundtrack to najlepsze co się tej grze przydarzyło :)
"Would you kindly...?" https://www.youtube.com/user/AkiraPoland - codziennie gameplaye i streaming online
Zostań patronem! https://www.patreon.com/Akirapoland
Awatar użytkownika
GEDiNAZGUL
MODERATOR
8
Podziękował: 375 razy
Otrzymał podziękowania: 374 razy

Post autor: GEDiNAZGUL »

Hellblade

opis ze strony

Kod: Zaznacz cały

http://ustatkowanygracz.pl/o-zaburzeniach-psychicznych-grach/
Gdy kończy się prolog gry Hellblade: Senua’s Sacrifice, grafika z której zdobi tenże wpis, tytuł informuje Cię, że jeśli zginiesz zbyt wiele razy, Twój zapis gry zostanie skasowany. Ujawnienie tego faktu zaogniło światek gier. Jedni byli oburzeni, podnosząc głosy, że gry wideo mają dostarczać dobrej zabawy, że powinno to być opcjonalne, a decyzja autorów to błąd. Drudzy kontrowali, przypominając o „permaśmierci” w Diablo czy Wiedźminie, grach typu roguelike czy zabawach z zapisami gry w wykonaniu Undertale czy NieRa. Jak się okazuje, to był blef. Żadnych zapisów się nie traci, można przegrywać do woli. Po co jednak twórcy mieliby wprowadzać graczy w błąd?

Główna bohaterka Hellblade, Senua, to celtycka wojowniczka, za którą podąża “ciemność” będąca niczym innym, jak niesprecyzowaną chorobą psychiczną. Objawia się ona przede wszystkim w formie halucynacji oraz głosów, co przywołuje na myśl schizofrenię paranoidalną, ale jest tutaj też miejsce na stare, dobre ataki paniki (przerażająco realistycznie zagrane przez Melinę Juergens). Paranoja jest tutaj kluczowa – twórcy stosują triki prosto ze słownika gier wideo, by wprowadzić Cię w stan ciągłej niepewności i zagubienia, w jakim znajduje się Senua. Nie jest to może pełnoprawny horror, ale Hellblade sprawia, że nie chcesz tej grze ufać. W końcu kłamie nawet w tutorialu!

Hellblade pomagali stworzyć specjaliści od zdrowia psychicznego – lekarze, badacze, ale również chorzy, co widać w taktownym i czułym potraktowaniu tematu. Klarowne jest to już w portretowaniu choroby pod postacią „ciemności”, tajemniczej siły nawiedzającej Senuę. Ta personifikacja zaburzeń i przyrównanie ich do opętania to popularny wśród pacjentów mechanizm. Trudno jest zaakceptować, że choroba jest częścią Ciebie, łatwiej jest zrobić z niej wroga; coś, co trzeba pokonać. Podobnym torem podąża misja Senui, która ostatecznie polega na zmuszeniu dziewczyny do zaakceptowania swojego stanu.

Choć gra zawiera w sobie sekwencje walki, jest przede wszystkim miksem symulatora chodzenia z grą logiczną. Podążając po świecie halucynacji Senui, rozwiązujesz zagadki wykorzystujące perspektywę, szukając przejść czy nordyckich run ukrytych w otoczeniu. Zagadki są proste, ale często frustrujące i ostatecznie absurdalne – im dalej jednak w las, tym mocniej widać celowość tego zabiegu. Dobrze oddaje to męczarnię, jaką potrafi być rozplątywanie kłębka zwanego rozumem w toku terapii oraz nielogiczność wewnętrznych konfliktów. W końcówce gry, robią się już znacznie prostsze, pokazując rozwój Senui i jej narastającą kontrolę nad światem jej wyobraźni.

Kluczowe dla budowania atmosfery jest wykorzystanie dźwięku przestrzennego. Przez całą grę, Senui towarzyszą głosy, stale brzęcząc jej w głowie i Twoich głośnikach – naprawdę, zagraj w Hellblade w słuchawkach, bo potraja to gęsty klimat produkcji. Głosy reagują na rozwój opowieści i Twoje czynności. Powtarzają oskarżenia ze wspomnień bohaterki, jednocześnie zachęcają i przestrzegają przed kontynuowaniem podróży, słodzą w Twoje lewe ucho, by w tym samym czasie szyderczo drwić w prawe. Ich udział rozciąga się nawet na walkę, gdy ostrzegają przed atakami zza pleców i głośno opieprzają Senuę, by użyła mocy lub zaatakowała. Niczego nie brakuje także oprawie wizualnej, która prócz psychodelicznych, ale nie groteskowych krajobrazów portretuje problemy bohaterki za pomocą efektów specjalnych, ekranowych filtrów czy niespotykanego wykorzystania filmów z aktorami w sekwencjach wspomnień. Wszystko to czyni z Hellblade pozycję naprawdę wyjątkową i być może najlepsze omówienie problemów zdrowia psychicznego ostatnich lat, nie tylko w grach wideo, a przede wszystkim w sztuce.
Awatar użytkownika
Akira
Gaduła
8
Otrzymał podziękowania: 53 razy

Post autor: Akira »

UP dla mnie zbyt schizowate, horrorowate i demoniczne, więc odpadam.

Z braku kasy i czasu, nie mogę sobie pozwolić na granie co mnie tylko interesuje, ale! Na pewno zainwestuję w grę w którą łapki swoją włożyło Studio Ghibli (moje ulubione studio animatorskie na świecie), czyli Ni no Kuni 2. To co mi się w Ghibli podoba to że pomimo że wszystko wygląda słodziutko i milutko to głębie fabularną ma większa niżeli niejedna gra lub bajka, i tu będzie tak samo - jestem tego pewien.

https://www.youtube.com/watch?v=gBT6o86laaM
"Would you kindly...?" https://www.youtube.com/user/AkiraPoland - codziennie gameplaye i streaming online
Zostań patronem! https://www.patreon.com/Akirapoland
Awatar użytkownika
tymek
Gaduła
8
Otrzymał podziękowania: 135 razy
Kontakt:

Post autor: tymek »

Szkoda, że sobie nie zagram, bo nie mam PS4 i nie planuję mieć...
Awatar użytkownika
GEDiNAZGUL
MODERATOR
8

Trailer to słowo na wyrost, ale info pikne! Oj, będzie się grało. Przy okazji przypomnę sobie Dooma 3 i nowego... :twisted:

Awatar użytkownika
GEDiNAZGUL
MODERATOR
8

tymek pisze: Szkoda, że sobie nie zagram, bo nie mam PS4 i nie planuję mieć...
Noo, wygląda git. Gry z supkami akurat lubię, zwłaszcza Wolverina i Hulka, a i dwie ze Spiderkiem grałem.
Też konsoli nie kupię, ale może pożyczę.
Awatar użytkownika
GEDiNAZGUL
MODERATOR
8

Awatar użytkownika
GEDiNAZGUL
MODERATOR
8

Miodzio filmiki!
Awatar użytkownika
GEDiNAZGUL
MODERATOR
8

1 i 2 przeszedłem ze dwa razy. 3 słabsza od wcześniejszych części, ale liczę, że 4 wraca do korzeni. :D
WAAAAAAAR!!!!!
Double gun - double fun!!! :twisted:

Awatar użytkownika
grifos
Gaduła
8
Podziękował: 16 razy
Otrzymał podziękowania: 14 razy

Post autor: grifos »

2 cześć była szalona. Pamiętam że miałem wersje zripowana bez soundtacku. W zamian oryginalnego audio puszczałem Hilight.Tribe

ODPOWIEDZ