Przeczytałem - polecam/odradzam

Awatar użytkownika
GEDiNAZGUL
MODERATOR
8
Podziękował: 375 razy
Otrzymał podziękowania: 374 razy

Przeczytałem - polecam/odradzam

Post autor: GEDiNAZGUL »

Batman: Gotham noir.

Obrazek

Ciekawy komiks, który przeczytałem jednym ciągiem. Jak zawsze wielkim plusem jest to, że to historia z elseword i sporo się zmienia w stosunku do oryginalnej kanwy. Może ciut szkoda, że jednak autor nie uciekł dalej od zalożeń serii i jak to bywa w tej konwencji jedynie pozmieniał trochę realia. Tęsknię za czymś, co odejdzie znacznie dalej. Historia przyciągnęła mnie tytułem, po którym mogłem sobie obiecywać przynajmniej klimat opowieści i nie zawiodłem się. Drugim powodem było, że głównym bohaterem jest Gordon, a nie gacek. Podoba mi się ta postać, po Rok pierwszy pozostała mi do niej sympatia. Akcja rozgrywa się wg. utartych dróg, ale pomimo to jest ciekawie. Z początku trochę kłuły mnie po oczach dymki z narracją lub z dialogami, sztywne typowe amerykańskie, ale z czasem coraz rzadziej się pojawiały. Rysunki niezłe i pasujące do historii.
Sama akcja przypomina mi trochę film Tajemnice LA lub komiksy Parker lub nawet Sin city.
Nic wybitnego i zapadającego w pamięć, ale warto przeczytać i coś o nim napisać.
Podziękowania dla CFC.
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8
Podziękował: 36 razy
Otrzymał podziękowania: 143 razy

Re: Przeczytałem - polecam/odradzam

Post autor: komixpmi »

11.jpg
22.jpg
Śmiało mogę napisać , że przeczytany przeze mnie właśnie 70 numer z WIELKIEJ KOLEKCJI KOMIKSÓW MARVELA , czyli "AVENGERS - NARODZINY ULTRONA " jest pozycją godną polecenia . Myślałem , że po przeczytaniu "Życia i śmierci Kapitana Marvela" już żadna klasyka nie powali mnie tak na kolana ( i zapewne tak będzie) , ale tom z Mścicielami mnie nie zawiódł i dostałem to , czego się spodziewałem , czyli dużo akcji dzięki dobremu scenariuszowi i rysunkom . Jest to bardzo ciekawy album , z którego dowiadujemy się , jak narodził się ULTRON i VISION . Jesteśmy świadkami powstania YELLOWJACKETA , widzimy też rozterki BLACK PANTHERA , pierwsze przygody BLACK KNIGHTA , oraz ślubu YELLOWJACKETA z WASP .Ten komiks to swego rodzaju zupa , w której napotykamy na niesamowitą mieszankę różnej maści Superbohaterów i złoczyńców .Dokładnie tego się spodziewałem po tym komiksie i sprostał on moim oczekiwaniom .
Ostatnio zmieniony 17 wrz 2017, 16:40 przez komixpmi, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

thor wkkm.jpg
No to jedziemy z kolejnym przeczytanym (choć nie do końca) komiksem z WIELKIEJ KOLEKCJI KOMIKSÓW MARVELA . Mowa o numerze 83 , czyli "THOR : OPOWIEŚCI Z ASGARDU" .Jest to pozycja z głębokiego archiwum komiksów Marvela i niestety całkowicie nie odpowiada moim gustom . Brak tutaj pełnych akcji walk pomiędzy Superbohaterami . Jest to komiks o starych Asgardzkich mitach , w które został wklejony Thor , oraz Loki , jako główne postacie . Dużo legend i mistycyzmu - czyli niestety opowieści nie dla mnie , bo nie tego szukam w komiksach od MARVELA :(
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

11.jpg
Komiks , którego lekturę właśnie ukończyłem , to "Kapitan Ameryka i Falcon -Tajne Imperium" , czyli 71 odcinek serii Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela . Na wstępie pragnę zaznaczyć , iż przygody bohatera Ameryki i jego przyjaciela Falcona bardzo miło mnie zaskoczyły . Komiks jest pełen akcji , intrygi , refleksji i spiskowania . Główny bohater zostaje niesłusznie oczerniony i ukazany w krzywym zwierciadle całemu społeczeństwu . Jesteśmy świadkami , jak Steve Rogers walczy nie tylko z łotrami , ale głównie w obronie własnego imienia i honoru . Umiejętnie dozowana jest tu także odrobina polityki z czasów , kiedy tom ten się ukazał . Komiks nie jest podobny do żadnego innego albumu o Superbohaterach z jakim się do tej pory spotkałem .
Zatem mogę śmiało polecić lekturę tego komiksu , który przedstawia historię trzymającą równy i dobry poziom .
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

bnh15.jpg
Komiks "Iron Man Demon w butelce" będący 29 odcinkiem Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela jest pozycją godną polecenia . To jeden z pierwszych komiksów o Superbohaterach , który w innowacyjny sposób przedstawia głównego bohatera , którym w tym przypadku jest Tony Stark .Główny nacisk kładzie się w tym przypadku na problemy i rozterki zwykłego człowieka , który skrywa się pod metalową maską . Alkoholizm , którego więźniem jest playboy i milioner Stark , jest znacznie groźniejszym przeciwnikiem , aniżeli niejeden Superłotr . Pokazanie , że Superbohaterowie mają wiele problemów dotykających także zwykłych ludzi pozwala na lepsze przyswajanie komiksu przez młodego czytelnika . Również strona graficzna (w starej dobrej konwencji) stoi na wysokim poziomie . Serdecznie polecam tą wciągającą lekturę , którą czyta się lekko i swobodnie .
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

Dzięki WKKM otrzymałem możliwość przeczytania kolejnych fascynujących przygód Thora . Chodzi w tym przypadku o tom 38 czyli "Ostatni Wiking", który jest opowieścią bardzo złożoną i wielowątkową . Jest to swoista mieszanka typowych przygód Superbohaterskich z wieloma elementami fantastyki Nordyckiej . Wszystko jednak skomponowane jest w lekki i delikatny sposób , iż czyta się bardzo przyjemnie . Komiks jest pełen akcji , ale także pokazuje przeżycia wewnętrzne wielu bohaterów.To kolejna pozycja z serii Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela , którą mogę polecić do przeczytania . Nie jest to wielkie dzieło , ale nikt też nie powinien się zawieść .
thorro11.jpg
thorro11.jpg (30.5 KiB) Przejrzano 17458 razy
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

okladka-200.jpg
okladka-200.jpg (16.83 KiB) Przejrzano 17446 razy
Właśnie dzięki takim komiksom , jak "Daredevil - Odrodzony" wiem , że muszę bronić wartości związanych z komiksami o superbohaterach . Jest to arcydzieło , które pomimo upływu wielu lat nie postarzało się ani odrobinę . Kiedy przy poprzednich recenzjach pisałem , że można przeczytać , lub warto , tak przy Daredevilu stwierdzam , że komiks ten trzeba przeczytać . Na kolejnych stronach odczuwamy bardzo różne nastroje . Szczególnie niczym piorun z nieba uderza w nas bezradność Murdocka , którego znamy przecież jako Człowieka bez strachu . Staje on w tym komiksie na przeciw swojego odwiecznego wroga Kingpina , który pragnie obedrzeć naszego bohatera dosłownie ze wszystkiego . Kolejne strony krzyczą wręcz bólem odczuwanym przez Daredevila , dlatego kiedy odbija się w końcu od dna ,każdy czytelnik oddycha z wielką ulgą . Radzę Wam zatem , abyście czym prędzej sięgnęli po 20 numer WIELKIEJ KOLEKCJI MARVELA , gdyż pozostawia on po przeczytaniu niezapomniane wrażenie .
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

thorgal-tom-15-wladca-gor-b-iext3740875.jpg
Moim zdaniem "Thorgal - Władca Gór" to jeden z lepszych komiksów z serii o dzielnym Wikingu . Dzieło wybitne zarówno pod względem scenariusza , jak i też rysunku . Opowieść o czasie , przemijaniu , bohaterstwie i o tym , że dobro zawsze do nas wraca . Scenariusz choć dość zawiły - przedstawiony w genialny sposób na mistrzowskim poziomie . Jeden z lepszych komiksów , jakie było mi dane w życiu przeczytać .
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

5418410_400.jpg
5418410_400.jpg (57.31 KiB) Przejrzano 17409 razy
Pierwszy raz zetknąłem się z tym komiksem mając dziewięć lat i wtedy zrobił na mnie olbrzymie wrażenie . Kiedy sięgnąłem po niego w chwili obecnej przyznaję , że czar nie prysnął i nadal jestem oczarowany dziełem Andreasa . Komiks ten trzyma w napięciu od pierwszej do ostatniej strony , a idealna kreska wspomnianego artysty doskonale podkreśla nastrój(groza , radość , strach , gniew) . Jak widać na moim przykładzie opowieść ta spodoba się zarówno starszym , jak i też młodszym czytelnikom . Dzieło doskonałe , które kazało mi czekać z niecierpliwością na kontynuację przygód Rorka . Doczekałem się kontynuacji , lecz okazało się , że tylko dwa kolejne tomy były jeszcze warte uwagi , a dalej niestety autor wypalił się zarówno pod względem scenariusza , jak i też rysunku . Tom pierwszy to jednak lektura obowiązkowa .
Awatar użytkownika
komixpmi
Gaduła
8

okladka-600.jpg
Jak widać ostatnimi czasy spodobało mi się czytanie przygód Daredevila . Dzięki Wielkiej Kolekcji Komiksów Marvela otrzymałem możliwość przeczytania wspaniałego tomu 47 , czyli "Daredevil - Diabeł Stróż". Jest to jeden z lepszych odcinków Wielkiej Kolekcji i jego lektura bardzo przypadła mi do gustu . Kolejny superłotr stara się załamać Matta Murdocka i największy nacisk kładzie na aspekt religijny życia Daredevila . Nikt nie powinien mieć przecież nawet cienia wątpliwości , iż niewidomy prawnik jest najbardziej wierzący w Boga spośród całego panteonu Superbohaterów . Właśnie w czuły punkt Daredevila uderza jego wróg i wystawia jego wiarę na olbrzymią próbę . Komiks jest bardzo ciekawy i wciągający . Tom ten także odkrywa bardzo wiele odpowiedzi na zagadki z życia Daredevila . Szczerze polecam przeczytanie fascynującego " Diabła Stróża" .
ODPOWIEDZ